Program de formare spirituală, episodul pilot, 11-12 septembrie 2021, București
Info: Decizii, renunțări, priorități pe termen lung
Manifest astrologic. Cu dedicație pentru talibanii științifici și religioși, pe limba celor sceptici, fanatici, precum și bătuți în cap
Două principii ar trebui să stea scrise ca o stea în fruntea celor ce fac
referire la astrologie, fie că o îmbrățișează, fie că o discreditează:
- Astrologia
nu este despre viitor.
- Astrologia nu este sinonimă cu horoscopul.
Capacitatea astrologiei de a elabora predicții generale este doar structura de suprafață a acestei discipline a cunoașterii, care i-a atras pe de altă parte și popularitarea. Știința urmărește validarea sau invalidarea unor ipoteze care să capete un grad ridicat de generalizare și de predictibilitate. Astrologia întrunește aceste condiții, numai că actuala paradigmă științifică anulează astrologia din perspectivă metodologică, epistemică. Știința se întemeiază pe empirism, deci pe experimentare, având observația ca prim instrument de cercetare, în timp ce astrologia este tot ceea ce neagă „imperialismul” științific reducționist și decadent în care trăim: accesul la echilibrul dintre rațiune, emoție și planul fizic pe calea intuiției.
În ultimii zeci de ani, odată cu ascensiunea unor piste alternative de cercetare, printre care studiile de gen și abordarea feminității în context semiotic, gândirea științifică s-a deschis tot mai mult spre explorarea lumii prin intermediul subiectivității. Știința rămâne obiectivă și rațională, astrologia abordează viața din perspectivă subiectivă și intuitivă.
Este, așadar, astrologia, o formă de cunoaștere greșită sau eretică? Cine stabilește o ierarhie între obiectiv/subiectiv, rațional/intuitiv? Cum cine? Convingerile limitative devenite paradigmă culturală specifice gândirii patriarhale.
Se ofuscară niște cucoane! Să facem oleacă de educație spirituală!
Am zis că vă mai redau scene din consiliere. Un dialog din foiletonul "De vorbă cu femeia înșelată", ca să vedem la treabă mecanismele minții, dar și ale comunicării:
Valeriu P: Ce v-a deranjat, de fapt, cel mai mult?
Doamna X: Că soțul mi-a ascuns, că m-am simțit exclusă.
Valeriu P: Și cum ați fi preferat să fiți inclusă? Voiați să fi fost acolo, cu ei, în timp ce erau împreună? Voiați în 3?
Doamna X: M-a durut că nu am știut, că nu mi-a spus.
Valeriu P: Și cam cum ați fi vrut să vă spună? "Vezi că deseară întârzii, să nu mă aștepți. Mă duc să mă simt bărbat* cu alta"? Asta voiați să auziți?
*adevărul e că aici am folosit o expresie mai directă... nu chiar atât de directă pe cât v-a trecut acum prin cap!
De pe margine dădură cu piatra atâtea voci de se făcură grindină: nu e etic ce fac, cică râd de clienți. Exemplul era confidențial, o simplă documentare a unui caz anonim. Freud și Jung au înregistrat ședințele de terapie și le-au dat mai departe lumii întregi, că doar așa se face, din studii de caz se învață. În fine, pentru mulțimea sensibilă, prilej de corectitudine politică rănită. Pentru mine, operațiune de rutină de curățenie generală în lista celor care au acces la postările mele. În paranteză fie spus, a fost a doua curățenie generală în decurs de o săptămână, după ce anunțasem că ne-a fătat pisica și avem pui pentru doritori. Potop de inepții și de replici psihopate: suntem de vină, din cauza noastră se umplu străzile de pisici, în condițiile în care puteam să adoptăm pisici ale străzii în loc să ne fete pisica, așa că la foc încrucișat am primit sentința: Castrați pisica! Păi eu de asta am făcut postarea? Ideea era să împărtășesc bucuria apariției unor forme de viață drăgălașe forte, nu să mă plâng. Știu și eu ce avem de făcut, că trebuie să o castrăm, numai că Tigroaica apucase să rămână din nou gravidă și am refuzat să o ducem la avort. La așa lipsă de empatie un block pe Facebook a fost soluția elegantă, prin care m-am asigurat că tai comunicarea la timp, înainte de a le întreba pe toate narcisistele comentatoare (de notat că numai femeile, de bună seamă feministe, au fost de părerea obligativității castrării) când au de gând să-și lege trompele.
Program de formare spirituală, episodul pilot, 28-29 august 2021, București
Radiestezie, partea a 4-a, sâmbătă 21 august
Lilith în Gemeni (18 iulie 2021 - 14 aprilie 2022): Se joacă și se trăiește la dublu!
Surâsul Giocondei zace la colțul gurii fiecărui purtător de Lilith în Gemeni. Acel surâs care zice că cel ce se uită la tine știe ceva ce tu nu vei afla niciodată. Toți cei atinși de acest marcaj fac echilibristică pe sârma dintre adevăr și minciună prin omisiune. Totul pare reversibil la ei, nimic nu de dezvăluie complet, dar nici nu se învăluie suficient.
Între 18 iulie 2021 și 14 aprilie 2022 e clar că niciodată nu știm destul. Trăim
cu sentimentul că tot timpul mai era ceva de aflat, certitudinea cea mare este
incertitudinea, iar misterul și seducția revin la modă. Dintotdeauna sugestia a
fost mai sexy decât nudul, ceea ce se ascunde e din nou mai tentant decât ceea
ce este la vedere. Cu Lilith în tranzit prin semnul Gemenilor în aceste 9 luni,
indiciile, semnele, simbolurile, urmele, nuanțele, interpretările ne suscită
mai mult interesul decât realitatea brută aflată la vedere. Preferăm
aparențele, impresiile, curiozitățile. Evidențele ne plictisesc, iar dacă ceva
nu ni se opune nu prea ne stârnește interesul.
Lilith în Gemeni nu ne lasă să spunem tot, ne face mai secretoși, ne îndemnă să fim mai rezervați în comunicare, să ținem pentru noi ceea ce contează cu adevărat sau măcar să păstrăm deconspirarea pentru momentul potrivit, când o putem orchestra cu premeditare, cu regie și cu fast. Multe urmează să mai aflăm abia după ce s-au consumat, când nu mai putem decât să luăm la cunoștință.