Răspunsul ideal la întrebarea din titlu ar fi ‘în toate casele’. Pe noi ne interesează însă, de data aceasta, în care dintre casele astrologice ne uităm în harta cuiva ca să facem o lectură a vieții amoroase și a celei sexuale.
Există o dispută între astrologi legată de casa astrologică din care culegem informațiile despre sexualitate. Din curiozitate, măcar, zic să ne băgăm și noi coada, în speranța că nu vom păți ca ursul păcălit de vulpe. Bătălia se dă între casa a V-a și casa a VIII-a. În astrologia tradițională, sexul apare în unanimitate în casa a V-a, asociat fiind cu dragostea, plăcerile, divertismentul și exprimarea fizică (laolaltă cu sportul). În casa a VIII-a, sexul a aterizat prin anii 1950, după ce astrologia a căpătat deschidere psihologică. C.O. Carter este primul care a susținut legătura dintre casa a VIII-a și temperamentul sexual, fiind acuzat de prea puternice influențe freudiene.
Deși un mare fan al principiilor astrologiei tradiționale, susțin totuși că nu este posibilă practicarea astrologiei ca sistem închis! Astrologia este și ea în evoluție, la fel cum oamenii de astăzi au alte deschideri ca cei de acum 2000 de ani. Prin urmare este periculos de ignorant să batem în cuie definiții și interpretări, care au, la rândul lor, nevoie să țină pasul cu schimbările de conștiință la nivel planetar și cu evoluția spirituală. Exemplul cel mai elocvent vine din istoria limbii. În română, la cravată nu se mai spune gât-legău, ca la 1848, și nici batista nu mai este denumită nas-suflete.
Cu siguranță, în contextul vremurilor actuale, inclusiv sexualitatea este integrată în conștiința colectivă la alt nivel. Relațiile libere sunt permise, la fel și sexul în afara căsătoriei, uniunile sunt bazate pe atracție și, în lumea occidentală, sunt mai rar aranjate de părinți. Iar sexul este și el de mai multe feluri.
Până la începutul secolului trecut, sexul era privit doar în dimensiunea lui pasională, recreativă și reproducătoare. Ca exprimare a sentimentelor de iubire și ca uniune fizică urmată de apariția pe lume a copiilor, sexul se leagă strict de casa a V-a astrologică. Numai că, astăzi, egalitatea de drepturi între bărbați și femei, slăbirea fundamentalismului religios creștin, accesul la cunoaștere și răspândirea mijloacelor de contracepție face ca asocierea dintre sexualitate și procreere să fie opțională. Copiii sunt o alegere, nicidecum o condiție esențială pentru fericirea în cuplu. Nu toată lumea se naște ca să experimenteze rolul de părinte.
De asemenea, sexul văzut ca activitate sportivă este o reducție hormonală, care îl expediază din nou din casa a V-a. Mai există principii, ba chiar mai există și fidelitate, așa că nu toată lumea se pretează la vreo ‘one night stand’ (aventură de o noapte). Iată o altă generalizare care nu se mai susține. Ori interpretarea caselor astrologice trebuie să aducă semnificații general valabile, nicidecum să ilustreze cazuri particulare. În plus, sexul nu este doar o simplă distracție, ci o treabă foarte serioasă. A V-a casă o fi casa iubirii, dar este a iubirii de sine, iar corelată cu sexualitatea poate vorbi despre sexul... cu tine, deci în afara unei relații.
Casa a VIII-a a ajuns să preia atributele sexualității odată cu transformările vieții umane pe Pământ din ultimele generații. Prin urmare, astrologia este datoare să țină ochii deschiși la curgerea energiei aflate în continuă mișcare, inclusiv a energiei sexuale. Dacă folosim sistemul de case derivate, lucrurile sunt tot mai clare. Casa a VIII-a este casa a II-a de la a VII-a. Este casa resurselor deținute în comun cu partenerul, a fuziunii cu celălalt. Sexul este, la urma urmei, în primul rând o fuziune a trupurilor. Casa a II-a ne arată și siguranța personală în lumea fizică, ce ne dă nouă siguranță fizică, temelia vieții noaste. Ori casa a VIII-a vorbește despre fuziunea trupurilor care este și... temelia relației pe termen lung.
Sexul în casa a VIII-a se întoarce la sacralitate. În vechime, el era practicat în ritualuri închinate zeilor în temple de către Mari Preotese. Sexul este o cale de evoluție spirituală, de contact cu Divinitatea. Casa a VIII-a știm că este a misterelor, a ocultismului, dar și a morții și renașterii. Nu întâmplător, orgasmul este denumit și ‘mica moarte’, pentru că presupune cedarea totală a controlului, moment în care ne abandonăm fluxului Universului și ne lăsăm doar în voia lui Dumnezeu.
Casa a VIII-a este a IV-a de la a V-a. Casa a V-a este a iubirii, casa a IV-a arată rădăcinile. Iată dovada că rădăcinile unei povești de iubire adevărate stau în exprimarea sexualității. Sexul este manifestarea fizică a uniunii dintre doi parteneri care susțin că se iubesc. E firesc ca, după 20 de ani de relație, să primeze prietenia tovărășia, camaraderia, și mai puțin pasiunea de la început. Dar prietenia după 20 de ani are la bază tot primii ani de relație. Dacă sexualitatea lipsește din manifestare de la început, atunci cei doi nu pot să rămână unul lângă altul decât în certuri, dizarmonie, culminând cu un posibil divorț răsunător și dureros la o vârstă dincolo de jumătatea vieții.
Nu există iubire sănătoasă în cuplu, cel puțin în primii ani de relație, dacă sexul nu leagă cele două suflete în planul fizic. Acolo poate să fie cuplu, dar în niciun caz iubire; cel mult interese comune, confort sau frici. Să nu mai vorbim de acele cazuri în care cineva susține că este îndrăgostit de o persoană și ani de zile nu se întâmplă nimic între ei. Deja vorbim de o situație ce poate deveni patologică, intrând în competența psiho-terapeuților. Ca în replica 'Eu Tarzan, tu Jane', putem parafraza 'Nu sex, nu relație!'. Cel mult relație 'în capul tău', dar atunci poate se impune puțină terapie. Am eu o vorbă pentru clarificarea acestor fixații, fantezii sau obsesii, ce țin astrologic tot de casa a VIII-a, iată, tocmai în lipsa.. sexului: 'Nu pui mâna, nu există!'
În acord cu noile ritmuri ale vieții, sexualitatea poate fi atribuită astrologic ambelor case, V și VIII, supuse dezbaterilor, însă cu delimitări foarte clare:
Sexul în casa a V-a: sexul profan
- sexul ca divertisment, recreere și, opțional, în scop de procreere;
- sexul ca plăcere liber exprimată, fără să aibă neapărat legătură cu o relație;
- sexul ca aventură (inclusiv extraconjugală;
- sexul ca sport (descărcare hormonală);
Sexul în casa a VIII-a: sexul sacru
- sexul ca manifestare fizică a unei relații de iubire sănătoase și a unui cuplu durabil;
- sexul ca aventură a spiritului;
- sexul ca zbor, călătorie spre Divinitate și abandon;
- sexul ca experiență profundă, intensă, transformatoare.
Pentru sexualitate, casa a V-a a devenit un hotel, un loc de tranzit și de trăiri pasagere. Sexualitatea s-a instalat de câteva generații încoace, cu drepturi depline, la ea acasă în casa a VIII-a. Aici, ea prinde rădăcini și vorbește despre trăinicia unei iubiri împărtășite și a unui cuplu împlinit.
Sursa foto: http://www.goodreads.com/book/show/18214155-the-absence-of-harry-sex-without-love-love-without-sex
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu