Devoratorii de suflete

Realitatea virtuală prin rețelele de socializare a dat inevitabil curs inclusiv unei patologii. Mulți indivizi dezechilibrați mental și emoțional sau cu grave frustrări în realitatea fizică își consumă acum fanteziile nu doar în capul lor, ci în spațiul public. Flirtul cu multiple persoane simultan sau voyeurismul sunt practici curente cu rol de compensație, un fel de versiuni soft de video chat, consum pornografic sau prostituție. Rețelele de socializare au făcut să se deverseze în lumea virtuală numeroase aspecte ale subconștientului, care avea nevoie de niște supape ca să defuleze. Bărbați căsătoriți abordează fete frumoase după o ceartă cu nevasta, iar femei nefericite în relații acceptă un joc aparent nevinovat de seducție în care primesc aluzii licențioase care le apasă butoanele neîmplinirii.

Rețelele de socializare au așadar și ele umbra lor, pe lângă toate beneficiile de informare, socializare, conectare, etc. Iar la umbră, persoane respectabile, care țin enorm la imaginea lor în viața reală își consumă pornirile primare nestăpânite. Dialoguri precum următorul nu sunt deloc neobișnuite:
- Bună, ești foarte frumoasă. M-ai sedus, te apreciez, ești o regină pentru mine. Când bem o cafea?
- Mulțumesc de aprecieri, sunt într-o relație, am o familie frumoasă, nu caut compania altui bărbat.
- Doar așa, ca prieteni. Oricând sunt aici pentru tine, frumoasa mea, dacă ai nevoie de ceva... Eu încep oricum să mă îndrăgostesc de tine...
Unii confundă rețeaua de socializare cu un teren de vânătoare unde se duce o goană după pradă în scop de împerechere. La adăpostul anonimatului sau al disimulării se manifestă noi forme de agresivitate și hărțuire sexuală. 

Și totuși, ce caută acești oameni? Ce caută un bărbat care corespondează cu mai multe femei deodată? De multe ori, după contactul din spațiul virtual, discuția se mută în privat, pe telefon (mesaje, în principal). Un bărbat vânător de meserie nici nu se folosește neapărat de un cont virtual. El face avansuri în viața reală, colecționează numere de telefon, întâlniri, ba chiar are o agendă cu programări și cu rezervări de hotel. Doar asemenea specimene au existat și înainte de inventarea calculatorului.
- Aveți felicitări cu mesajul ‘Ești singura mea iubire?’
- Da.
- Dați-mi cinci!
Acești prădători sunt COLECȚIONARI DE SUFLETE. Nu prada îi interesează neapărat și nici măcar culminația actului erotic, care de obicei nu atinge performanțe ieșite din comun. Nevoia de a avea mai multe relații paralele ascunde un gol interior care se adâncește, cu cât numărul trofeelor crește. Practicanții vieților multiple sunt CONSUMATORI de energie, neavând suficientă energie să-și mențină un echilibru psihic și emoțional prin ei înșiși. Ei caută permanent în afară ceva, nici ei nu știu precis ce, prinși în mirajul unor victorii efemere și, de fapt, FUG DE EI! COMPORTAMENTUL EVITANT este specific acestor indivizi, care fug de confruntare, fug de rezolvarea problemelor, se dedublează și, cel mai important, nu se uită niciodată la ei! Ei sunt Dumnezei, nu greșesc niciodată și au mereu dreptate. Carismatici, fascinează și induc impresii ca niște iluzioniști. Mereu ceilalți greșesc, sunt de vină, iar ei sunt permanent niște victime, ființe exemplare nedreptățite de vitregia sorții, oferind șansa unică de a fi salvați de o eroină sau de un erou ce devine, de fapt, victima sa.

Profilul colecționarului de trofee erotice prevede în fișa postului nevoia permanentă de ATENȚIE din partea unor persoane, de obicei, de sex opus. Nevoia de atenție denotă o foarte gravă LIPSĂ DE ÎNCREDERE ÎN SINE, care îi face să se hrănească cu CONFIRMĂRI pe care nu și le pot da singuri. Suntem deja la limita diagnosticelor clinice, între psihopat și manipulator pervers narcisist. Narcisismul este intrinsec, din moment ce contează numai nevoile personale, în niciun caz sentimentele celorlalți. Cu atât mai puțin ale soției, în cazul în care exemplarul este căsătorit.

Instabilitatea emoțională fiind lupta cea mare interioară a unui asemenea personaj, el se orientează negreșit în primul rând să aibă o parteneră stabilă, eventual o nevastă gospodină și mamă impecabilă. Căsnicia îi oferă refugiul, paravanul și scuzele perfecte. Partenerele care știu că este însurat nu pot pretinde mai mult, iar dacă se plictisește sau are întâlnire cu altă femeie, nu se poate azi, trebuie să ajungă acasă la nevastă și copii. Cel mai grav fenomen este susținerea anturajului! O asemenea persoană exercită o influență atât de mare asupra celor din jur prin capacitatea sa de manipulare psihică, încât prietenii de familie sunt de multe ori spălați pe creier. Poate că el manifestă ceva ce și ei și-ar dori în adâncul sufletului... Se ajunge astfel în punctul în care, dacă vrea să divorțee, soția este cea condamnată! Ce-i lipsește? Omul ei are și el o slăbiciune...

Într-adevăr, este de fapt un om slab, adică plin de frici, cu care nu s-ar confrunta în veci. Iar fricile se combină cu ANXIETATEA: omul se teme de niște amenințări anticipate, cum ar fi eșecul, de pildă, eșecul social sau respingerea.

Colecționarul de trofee, instabil emoțional, dornic de confirmări, evitant, manipulator, lipsit de încredere în sine, este un DEVORATOR DE SUFLETE! Pe lângă aperitivele servite în paralel, felul principal este partenerea/partenerul stabil. Cea mai mare frică a sa este SĂ-ȘI PIARDĂ STABILITATEA. Iar stabilitatea i-o dă relația oficială, familia, mai ales prezența soției. Ultimul lucru pe care l-ar face, în ciuda promisiunilor și jurămintelor vechi de ani de zile făcute amantei este să divorțeze de soție! Niciodată! Iar dacă soția vrea să divorțeze, el intră în sevraj, se va opune vehement și va mobiliza toate forțele în favoarea sa, prin amenințare și șantaj: soția poate pleca, dar fără nimic material și, obligatoriu, ca să o lovească unde o doare mai tare, fără copii. Iar declarația de dragoste cu impact decisiv nu lipsește din meniul negocierilor: ‘O să te distrug!’

Este uimitoare capacitatea devoratorului de suflete de a MISTIFICA REALITATEA, deci de a transforma tot ce trăiește cineva într-o minciună. VÂNZĂTOR DE ILUZII, el este influențabil și nu are un sistem propriu de valori, cât despre principii... Escroc sentimental, vinde scump și cumpără ieftin, pune pe el un preț nemeritat și nu pune deloc preț pe victimele sale, simple mărfuri de consum.

Cu cât mai puternică este mistificarea, cu atât mai mare este suferința atunci când se produce șocul trezirii. Când victimele își dau seama nu că ‘au fost devorate’, ci că ‘s-au lăsat’ și ‘au permis să fie devorate’, tocmai ca să învețe să se iubească, să-și afirme valoarea personală, să impună limite și să-și onoreze propriul suflet ca pe darul de la Dumnezeu care este. Trezirea este momentul alegerii între a trăi la diateza activă, ca personaj principal în propria viață, sau la diateza pasivă, ca personaj secundar în viața altcuiva. Căci nu există ‘mi se face, mi se drege, mi-a făcut, mi-a dres’, ci ‘dau voie să mi se facă’.

Sursa foto: http://sw.fanpop.com/clubs/harry-potter/picks/show/658174/which-best-hermione-kiss

5 comentarii:

  1. Domnule Valeriu Panoiu ,

    Perspectiva din care este scris acest material este una limitata . De ce spun asta !? Fiecare dintre noi, luati separat, suntem un produs imperfect. Altfel spus , luati separat , multi dintre noi corespund descrierii din "Devoratorii de suflete ". In schimb, abordati fiind din perspectiva INTREGULUI , al Sfintei Treimi(Ynul , Yangul si ECHILIBRUL), fiecare dintre noi suntrem un PRODUS perfect .Altfel spus , abordati din perspectiva INTREGULUI, fiecare dintre noi suntem atat vanatorul cat si cel vanat, atat frumosul cat si uratul , atat lumina cat si intuneric...atat Stanut cat si Avramut .

    Ce ar mai fi de spus ?Analizeaza te rog si cat de alba poate fi Cea Neagra , si nu doar cat de neagra poate fi Alba ca Zapada!

    Intr-adevar , Hristos a inviat , dar mai intai s-a reinventat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimată doamnă,

    Ceea ce spuneți dv este adevărat. Dar vorbuiți despre ALT subiect. Eu am ales să expun ACEST subiect. Eu prefer să cobor în întuneric din lumină, dv sunteți liberă să abordați direcția inversă și să urcați în lumină din întuneric.

    Sunt onorat oricum că acordați atât de multă atenție și importanță unui articol și unui autor atât de limitat :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos articol si a-ti expus lucruri adevarate...din pacate asa se intampla in mediul de socializare.Tot respectul Dle Valeriu !

    RăspundețiȘtergere
  4. D-le Panoiu, nu stiu daca ati discutat concret cu cineva subiectul, dar este exact asa.
    Ce te faci cand colecționarul de suflete are si niste entitati ajutătoare (dar care trebuiesc hranite cu energia victimelor) si capacitati paranormale de la natura?
    Deci, jungla este un loc seren față de facebook si tot ce colcaie pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  5. D le Valeriu, v a multumesc! ... acest articol m ia raspuns la multe intrebari pe care le aveam despre partenerul meu de viata. Inca o data v a multumesc mult!! ... O zi buna! :)

    RăspundețiȘtergere