Din secretele relațiilor (partea a 4-a): Și își vor fi Rege și Regină până ce moartea...

Războinicul/Mama (partea din noi care acționează și luptă, eroul), Îndrăgostitul (partea din noi care iubește) și Magicianul (partea din noi care deține cunoașterea) conviețuiesc în interiorul nostru, stau la sfat, își cer drepturile și își cedează pe rând rolul principal. Sinteza lor este asigurată de arhetipul central care le unește și le ridică la cel mai înalt potențial, asigurându-se că fiecare din cele 3 roluri își păstrează și manifestă numai trăsăturile pozitive.

În orice basm, care descrie simbolic realitatea psihică universal umană, figura predominantă este cea a Regelui, cu corespondența sa feminină, Regina. Împreună, Regele și Regina formează un cuplu divin, singurul capabil să mențină coeziunea forțelor opuse din regat, stârnind admirație și loialitate prin puterea exemplului. Deloc întâmplător, basmele și filmele ecranizate după literatura fantastică se încheie cu scena nunții. Rețeta este atât de sigură, iar succesul garantat este asigurat de finalul atât de previzibil, încât scenariile de la Hollywood sunt trase la xerox. Noi, ca public, avem acest orizont de așteptare la capătul căruia uniunea imposibilă de până atunci să se împlinească.

Finalul basmelor și al filmelor nu are voie să ne trădeze credința și încrederea în forța binelui. Cu toții avem nevoie să știm că, la capătul eforturilor se află recompensa, că după război vine pacea, că după cădere avem parte de reabilitare. Titanicul nu se termină până ce Jack nu se căsătorește la sfârșit cu Rose, chiar dacă nunta este simbolică și are loc abia după moarte, seria Harry Potter nu se încheie (deși scriitoarea o poate continua) până ce tensiunea nu se liniștește și eroii nu se așază la casa lor, iar Stăpânul inelelor are nevoie de 9-12 ore de film (sunt versiuni cenzurate și altele necenzurate) pentru grandioasa nuntă de final a Regelui pribeag care se întoarce, câștigă împotriva tuturor adversităților și primește mâna Reginei sale. 

Prin rolul de Rege/Regină, interiorul se unește cu exteriorul. Toată călătoria interioară, toate probele trecute, toată evoluția noastră ca eroi desăvârșiți prin iubire și înțelepciune capătă recunoaștere și confirmare publică. De aici taina căsătoriei, care validează în plan fizic și social uniunea masculinului cu femininul, precum în Cer, așa și pre Pământ. One ring to rule them all, Un inel care să le stăpânească pe toate zice J.R.R. Tolkien în Stăpânul inelelor. Inelul Puterii este dovada supremă că cele 3 arhetipuri premergătoare au fost integrate: Războinicul/Mama, Îndrăgostitul și Magicianul devin 3 într-1. Evident, arhetipul Regelui/Reginei este cel mai rar întâlnit, într-un regat Regele fiind unul singur la atâția supuși. Simbolic, fiecare dintre noi are însă potențialul de a deveni Rege/Regină în propria viață, deci în propriul regat. Tot simbolic, căsătoria poate fi interioară, cu sine însuși, putându-se trăi foarte bine fără partener, într-un echilibru al masculinului cu femininul. Pe calea religioasă, amintim doar cum călugărițele sunt numite miresele lui Hristos. Omul se îndumnezeiește prin căsătorie, manifestând natura sa divină, dar experiența devine posibilă numai după ce fiecare dintre noi se căsătorește cu el însuși, deci face pace cu el. Regele/Regina poate foarte bine să trăiască și fără partener, dar dacă alegerea este de a experimenta viața împreună cu un partener, atunci el nu este validat în poziția de Rege/Regină decât prin uniunea totală pe toate planurile (spirit, suflet, fizic) printr-o nuntă, în fapt un ritual de confirmare socială. Prin nuntă, inelul/verigheta devine pecetea apartenenței unul la celălalt, care întoarce dualitatea în unitate. 

Principala calitate pe care o au Regele și Regina este EXCLUSIVITATEA. Devotamentul și loialitatea Războinicului/Mamei devin, prin arhetipul Regelui/Reginei, FIDELITATE. Asumarea unui singur partener într-o perioadă de timp (indiferent de durata relației) este apanajul Regelui/Reginei. Ca mamă ori ca tată poți avea mai mulți copii, fiecare cu personalități unice, toți având nevoie de loialitatea părinților. Exclusivitatea este însă imposibilă din rolul de părinte pentru un psihic sănătos al familiei. În familiile în care unul dintre copii devine centrul universului pentru unul din părinți, toți ceilalți se simt excluși, respinși, abandonați, inclusiv celălalt partenerul. Există și cazul invers în care copilul devine fidel unuia din părinți. Astfel apare căsătoria energetică între un părinte și unul dintre copii, care bulversează între sistemul de familie și crează breșe prin care se strecoară o puternică energie de excludere, care este distructivă, dacă nu chiar energia trioului conjugal. 

Fidelitatea se poate acorda numai rolurilor unice! În universul interior, ești fidel ție însuți, iar în exterior, fidelitatea se acordă numai partenerului! 

Nici măcar părinților, pentru că părinții sunt doi la număr. Eventual, le poți fi fidel părinților văzuți ca un întreg, dar fiecăruia în parte nu-i poți fi decât loial, pentru că altfel celălalt se va simți exclus. Este imposibil să-i fii fidel copilului și să păstrezi căsnicia nealterată! Fidelitatea presupune exclusivitate, care înseamnă să-l alegi pe 1! Iar 1 nu poate sta decât în oglindă cu tine, ceea ce înseamnă că nu poți da exclusivitate decât cuiva pe care-l pui pe același nivel cu tine, deci cu care te poziționezi pe picior de egalitate. Dacă faci asta cu copilul, atunci te mulțumești doar cu rolul de Războinic, deci de Tată sau Mamă, fără să aspiri la rolul principal în propria viață.

Regele nu își înșală Regina decât dacă este debilitat, ceea ce înseamnă că este influențabil, fricos și dă semne de paranoia. La fel și Regina. Frica de a nu pierde partenerul poate deveni posesivitate dusă până la obsesie. Cu cât încerci să previi ceea ce nu-ți dorești, cu atât creezi ceea ce încerci să combați. Din frică se naște controlul, iar din control ia naștere Tiranul. El se simte amenințat, vulnerabil, devenind interogator și răspunzând acid la orice fel de critică. Regele sau Regina care intră în rolul de Tiran este stăpânit de dorința de PUTERE, uitând că Regele/Regina reprezintă, de fapt, locțiitorul lui Dumnezeu pe Pământ. Puterea este energia ordinii și armoniei care îmblânzesc haosul și conflictul. Regele/Regina ajuns(ă) Tiran crede că deține Puterea, că se identifică cu Puterea, în loc să fie un canal de Putere acordat la Voința Divină.

Regele este o călăuză pentru ordinea din regatul său, regatul fiind propria casă și familie, respectiv sfera socio-profesională. El se lasă permanent ghidat, este îndrumat de sus, de puterile cerești, dar și de consilieri (cei ce intră în arhetipul Magicianului). Dar călăuza cea mai de preț este Regina, la fel cum și Regele este pentru Regină duhovnicul absolut. Dacă într-un cuplu nu-i poți împărtăși partenerului mai ales tainele sufletului și nu poți cere ghidare tocmai de la el în momentele de rătăcire, atunci nu joci rolul de Rege/Regină. Regele este expert în a lua decizii și a rezolva situații de criză, în care nu se pierde. Foarte bun ascultător, ca și Magicianul, își apără teritoriul ca un Războinic dar, spre deosebire de acesta, poate disimula, fiind un bun actor, care nu se înverșunează și nu ia totul în serios.

Regele sau Regina crește din Copilul Divin, care de mic privește lumea și viața cu spirit de joacă, bucurie și curiozitate. Copilul Divin retrăiește cu continuă mirare și încântare experiențele repetate care-i umplu sufletul, ca și cum ar fi prima oară. Regele sau Regina găsește resurse inepuizabile să se îndrăgostească în fiecare zi de același partener, pe care-l redescoperă cu aceeași pasiune. Inocența este trăsătura Copilului Divin pe care o va păstra viitorul Rege sau viitoarea Regină. Copilul Divin adesea pare naiv, absent, împrăștiat, ceea ce reprezintă de fapt conectarea sa la tot ceea ce îl înconjoară. Firea aeriană este doar o aparență, el fiind pe deplin conștient de legăturile sale cu exteriorul și de legăturile dintre elementele ce compun mediul în care trăiește. Îi pasă de tot ce există și trăiește conștient că este legat de întreg. Mai mult decât atât, Copilul Divin nu este deloc influențabil, deși știe să cedeze, dar nu-i urmează niciodată pe cei ce îl ademenesc pe căi greșite, având de mic discernământ și luciditate. Copilul Divin influențează el de mic anturajul și este viitorul Rege sau viitoarea Regină care se impune prin rolul de model. 

Regele sau și Regina manifestă energia dăruirii fără să pretindă nimic la schimb. Rolul său este acela de a crește, a îngriji și a proteja, de a dezvolta. Seamănă iubire, nu frică, știe când să se retragă și nu ține să aibă mereu dreptate, întrucât permanent are ceva de învățat. Regele/Regina este instrumentul lui Dumnezeu pe Pământ, posesor de responsabilități, dar și privilegii, însă nu este Dumnezeu pe Pământ. 

Regele/Regina trăiește conștient că merită tot ce are și că, la sfârșit, nu rămâi decât cu ceea ce ai dăruit. NU TE NAȘTI REGE/REGINĂ, DEVII REGE/REGINĂ! Regele nu exclude, ci include tot! El este principiul armoniei în acțiune, loial căii sale, dar fără a respinge alte căi. Altfel, ar fi doar un Războinic ce se luptă pentru a se impune cu forța, asemenea unui preot ce își apără dogma, ignorând că la Dumnezeu se ajunge și pe alt drum decât prin intermedierea sa. Regele/Regina unește elementele disparate ale ansamblului prin firul conducător, găsește numitorul comun care ține toate părțile laolaltă. Regele îi dă fiecăruia timpul de care are nevoie, fără să preseze, manifestând iubirea la nivel divin. Regele/Regina știe că iubirea acceptă, nu schimbă, drept urmare nu se amestecă abuziv, altfel devenind Tiran. Răbdarea și perseverența sunt atuuri de neclintit.

Adevărata putere a Regelui/Reginei se întemeiază pe credință. Viața sa nu poate fi concepută fără intervenția miraculosului, mai ales când circumstanțele se opun succesului și totul pare pierdut. Regele/Regina se bazează întotdeauna pe Dumnezeu, pe forța Universului care-i aduce forma cea mai înaltă în realitate. Regele nu trebuie decât să aibă în vedere direcția și să păstreze esența a ceea ce-și fixează cu puterea intenției. Rezolvarea apare de cele mai multe ori pe căi secrete pentru mintea umană, cert fiind că viața sa devine un lung șir de miracole. Regele cedează controlul, își ia alături lucrătorii de Lumină din lumea văzută și nevăzută. El este reprezentantul puterii pe Pământ, dar se abandoneazăa puterilor mai presus decât el! Regele își depășește constant limitele și își șlefuiește permanent convingerile.

Regele nu este niciodată învins și nu are frică de eșec. Știe să formeze alianțe, deține arta relațiilor, a selecției anturajului și știe să se retragă la timp. Regele/Regina își cunoaște valoarea și nu se compară cu nimeni, se uită în grădina altuia doar după modele pozitive, după oportunități de creștere. Își știe locul, nu cucerește ceea ce nu-i aparține, doar își protejează cetatea și veghează la creșterea calității vieții. Regele nu ia ce nu-i al lui, nu se atinge de ce e al altuia și nu ține ce nu-i mai aparține. 

Bun mediator, Regele/Regina acceptă diferențele și divergențele chiar și fără să fie de acord. De la înălțimea viziunii sale asupra vieții, în niciun caz nu este ispitit să ia lucrurile personal, înțelegând poziția și motivația fiecăruia! Regele/Regina dispune de o mare capacitate de sinteză și de abstractizare, de a vedea conexiunile ascunse, de a atinge starea de detașare din rolul contemplativ al observatorului care nu judecă. Factor de armonie si echilibru este însă doar în propriul regat! Regele/Regina nu se amestecă în treburile interne ale altor regate (alte familii, de exemplu). El își respectă locul și investește 100% energie și resurse numai în propria cetate. 

Coroana își așteaptă purtătorul. Inelul Puterii ascultă numai de candidatul cu inima pură de Copil Divin. Să ne amintim de Frodo din Stăpânul inelelor. Tocmai el, aparent naiv și incapabil, este ales să poarte povara datorită purității, loialității, perseverenței și curajului. Aspirația umană spre înalt se regăsește în arhetipul Regelui/Reginei, care include celelalte 3 arhetipuri. Tronul îți aparține...

Sursa foto: http://www.uniquenewline.com/product/king-queencrown-ringcrown-ring-setgold-crown-ring925k-silver-decorated-with-high-quality-zircon/

Un comentariu:

  1. Ma ia cu durere de cap cand citesc randurile astea. Si cu ameteli... :)
    Poate asteptam de mult timp sa citesc asa ceva..

    RăspundețiȘtergere

Marte în Berbec: Războiul Infinitului a început!

Așteptările și amânările au luat sfârșit, iar viața nu mai poate bate pasul pe loc. Pe 28 iunie 2020 Marte a intrat în semnul său de dom...