Cand Taurul ia Leul in coarne

Perioada cuprinsa intre Paste (12 aprilie) si Inaltare (21 mai) aduce la rampa in 2015 o confruntare de 40 de zile intre doua dintre animalele de putere: Taurul si Leul. Un fel de meci in finala cupei intergalactice. Jupiter din Leu primeste cuadratura dupa cuadratura de la Marte, Mercur si Soare, care se perinda prin Taur. Mercur sta in Taur pana pe 1 mai, Marte pana pe 12 mai, iar Soarele fix pana pe 21 mai, cand sarbatorim anul acesta atat Sfintii Constantin si Elena, cat si Inaltarea.

Combinatia fatala dintre energile primare ale celor doua zodii implicate in ecuatia astrala duce la reactii chimice cu degajare de substante toxice. Ce altceva ar putea sa rezulte atunci cand orgoliul da cap in cap cu incapatanarea? Din revarsarea acestui preaplin ramane un preamare gol, o lipsa a tolerantei si a simtului masurii. Jupiter este raspunzator de aceste calitati, care stralucesc acum tocmai prin absenta.

Energia masculina este destul de slabita, din moment ce planetele masculine prin excelenta, Soarele si Marte, sunt scaldate de razele feminine ale Taurului, prin filtrul lui Venus, stapana acestei zodii. Prin urmare, vointa este foarte incordata si ne este greu sa recunoastem ca si altii pot sa aiba dreptate. Ori de cate ori incercam in aceasta perioada sa fim fermi pe pozitie si neclintiti, ne cam fuge pamantul de sub picioare si se intoarce totul impotriva noastra. Orice facem din incapatanare sau pentru ca ni se pune pata, vine asupra noastra cu scadente imediate. Adevarata provocare apare insa atunci cand suntem pusi in fata faptului implinit si trebuie sa acceptam deciziile altora, pentru ca, nu-i asa, stim noi mai bine decat ei ce ar fi fost mai bine sa faca...

Oricum am da-o, se pare ca, indiferent de situatie, era mai bine invers. Poate cea mai buna idee ar fi sa luam lucrurile asa cum sunt. Avem tendinta de a ne pune in locul celuilalt si de a ne pierde in ipoteze: ‘Ehe, daca eram eu in locul tau...’. Pana una-alta, ar fi bine sa ne jucam fiecare rolul lui, fara sa ne punem in pielea spectatorului care striga de pe margine catre fotbalistul aflat pe teren ca n-a fost in stare sa dea gol. Cel mai greu ne este acum sa avem incredere ca fiecare face ceea are de facut asa cum poate si cum stie el mai bine. La reprosuri suntem cu totii campioni si riscam sa devenim atat de ocupati cu greselile altora incat noi sa nu mai avem timp sa le vedem pe ale noastre.

Taurul si Leul se intalnesc in arena si fac demonstratii de ambitie, insa, pana pe 21 mai, triumful orgolului se prabuseste in groapa umilintei. Orice abuz de putere, orice complex de superioritate, orice aroganta netemperata se intorc sub forma de abandon, parasire, respingere, pierdere afectiva sau materiala, daca nu chiar boala.

Mugurii primaverii aduc o explozie de nemultumire la adresa altora si, implicit, de insatisfactie personala. Provocarea de sezon este sa nu-i facem pe altii mici ca sa aratam cat de mari suntem noi. Pana pe 21 mai, Jupiter din Leu incoltit de planetele de Taur, lanseaza un cod rosu de intoleranta. Suntem inscrisi din oficiu la concursul ‘cel mai tare din parcare’. Bineinteles ca fiecare dintre noi este ‘cineva’ si, de asemenea, se crede ‘cineva’. Desigur, e mult mai simplu ca, in loc sa-l incurajam pe celalalt sa faca ceea ce stie el cel mai bine sa faca, sa-i dam in cap pentru ca nu e in stare sa faca ceea ce facem si noi sau ceea ce am vrea noi sa faca...

Sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului, deci! Dar asta presupune ca ficare dintre noi sa-si vada de treaba lui si sa nu se dea rotund pe terenul altuia. Sa ne respectam spatiul personal! Nu poti intra in grajdul Taurului si sa te plangi ca ai fost calcat in picioare, la fel cum nu te poti plange ca ai fost sfasiat de Leu pentru ca te-a prins cu puiul lui in gura. Cine provoaca, este pus la punct in doi timpi si trei miscari, pe buna dreptate. Ca la gradina zoologica, unde exista indicatoarele ‘Va rugam nu hraniti animalele!’. Daca bagi mana prin gard in cusca felinei, nu e nimeni altcineva de vina daca esti muscat de deget.

Cine nu vrea sa se opareasca, sa nu-si bage nasul in oala altuia. Cine se da mare in ograda altuia, are sansa vietii de a vedea cat de mic este, de fapt. Sa le dam incredere celorlalti, sa nu incalcam teritoriul altora si sa nu ne depasim atributiile! Toleranta incepe odata cu acceptarea propriilor limite.


Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/robdeman/1800005687/

3 comentarii:

Vineri 13 cu eclipsă. Atenție, câine rău!

Data de vineri, 13 iulie 2018, este prima din calendarul eclipselor de vara aceasta. Eclipsă parțială de Soare, urmată pe 27 iulie de o ecl...