Venus retrogradă: Prețul corect în relații

Din 25 iulie și până pe 6 septembrie 2015 Venus ne dă porția de retrogradare, pe care ne-a servit-o utima oară în decembrie 2013 – ianuarie 2014. De data aceasta, mersul aparent înapoi al planetei este bifat în zodiile Fecioară și Leu. Venus întruchipează principiul iubirii, al relațiilor, al senzualității, dar și al bunăstării materiale și confortului. Acestea sunt capitolele pe care le luăm la control.

Fecioara este sectorul serviciilor, iar Leul este teritoriul iubirii, care începe cu iubirea de sine. Retrogradarea lui Venus în aceste două zodii pune accentul pe ECHILIBRUL ÎN RELAȚII, fie că este vorba despre relații de dragoste (între soți sau iubiți), fie despre relații de muncă aducătoare de bani. În perioada de retrogradare se anunță scadența oricărei forme de exces, de abuz sau de extravaganță în plan afectiv sau material.

În mod particular, foarte favorabilă este această perioadă pentru relația cu tatăl, mai ales pentru femei! Venus, mitologic, este fiica lui Uranus, iar astrologic, Venus se așază în trigon cu Uranus din Berbec. Deci sunt semne de reabilitare a raporturilor și neînțelegerilor cu prima figură masculină în această viață. De asemenea, paternitatea poate fi privită cu alți ochi: bărbați care își doresc familie și copii, tați mai responsabili, mai înțelepți, care acceptă alegerile copiilor, copii care se apropie mai mult de tatăl lor sau care își creează o relație net superioară cu părintele masculin, nu neapărat prin cantitate și timp, ci prin calitate, recunoaștere, apreciere și devotament.

În tranzitul său retrograd, Venus ne trece prin patru faze distincte, punctate de tot atâtea conjuncții în zodia Leului:  pe 4 august cu Jupiter, pe 14 august cu Luna, pe 15 august cu Soarele, pe 1 septembrie cu Marte. Fiecare dintre aceste conjuncții degajă o cantitate de energie care ne forțează să trecem niște praguri:

1. Simțul măsurii
Combinația Venus retrogradă – Jupiter îi vindecă pe idealiști. De exemplu, pe idealiștii că se schimbă cel de lângă ei. Nicio șansă! De asemenea, cei care aveau pornite campanii de cucerire împotriva unor candidați inaccesibili sau care se lasă greu, s-ar putea să-și sea seama că nu merită efortul și că e cazul să-și păstreze resursele. Lupta cu morile de vânt nu duce nicăieri, decât la renunțare. De asemenea, e o vreme bună și pentru îndrăgostiții exclusiviști să se trezească a realitate. Cei care trăiau în fixația sau obsesia că ‘Numai X sau Y e bărbatul meu!’ sau ‘Numai X sau Y e femeia mea!’ se mai relaxează și mai dau drumul la încrâncenare. Venus retrogradă vine cu o sonerie de trezire pentru toți cei ce investesc într-o poveste de iubire, într-o căsnicie sau într-o relație de muncă. ‘Ia stai puțin! Eu tot dau, mă zbat, mă implic. Dar ce primesc la schimb?’.
Cei ce nu primesc atenția cuvenită de la partener, cei ce se simt respinși sau trădați, cei ce se simt nedreptățiți atât în cuplu, cât și la muncă, își cer drepturile. Relațiile sănătoase funcționează în echilibrul dintre ceea ce se dă și ceea ce se primește. Cuplurile unde numai una dintre jumătăți se dăruiește, iar cealaltă jumătate nu oferă nici atenție, nici prezență fizică, nici suport material, sunt condamnate la renegociere. Schimbul între parteneri trebuie privit la nivel energetic. Nu înseamnă că amândoi trebuie să producă la fel de mult sau să fie la fel de mult timp acasă ori să se ocupe de copii în aceeași măsură. Dar este obligatoriu să existe compensații din partea celuilalt pentru ca o orice formă de relație să funcționeze. ‘Îți dau asta, îmi dai asta.’ ‘Eu vin cu asta, tu vii cu asta.’

‘- Iubitule, eu vin cu banii, cu casa și cu toată dragostea în căsnicia noastră. Tu cu ce vii?
- Eu vin cu mama!’

2. Stabilitate
Luna Nouă din 14 august ne trage spre locul unde ne simțim cel mai bine și spre ceea ce ne place să facem cel mai mult. Noțiunea se siguranță personală devine vitală. Ne orientăm spre mai mult confort acasă, spre îmbunătățirea condițiilor de locuit sau spre înfrumusețarea locului unde lucrăm. Venus retrogradă pe Lună Nouă în Leu ne îndeamnă la stabilitate, la loialitate și la asumarea unor decizii ferme ce țin de cămin și familie. Poate unii se gândesc să se mute sau să-și ia un teren, o casă, cine știe, un loc de veci.
Marcarea teritoriului personal poate conduce cuplurile la un mai mare nivel de intimitate. Neînțelegerile se pot tranșa între cele două părți implicate, fără să mai fie nevoie de mediere sau fără să fie nevoie să transpire în exterior anumite probleme. Contextul astral susține spălatul rufelor numai în familie. Nu mai permitem altora să se amestece în chestiunile interne și în viața în doi.

În lagăr: ‘Atenție, deținuți! În seara asta, schimbați chiloții. Între voi...’

3. Responsabilitate
Întâlnirea dintre Venus retrogradă și Soare are darul de a ne face să ne placă mai mult de noi înșine. Prin urmare, suntem dispuși să luăm acele măsuri prin care să ne simțim mai frumoși, mai atrăgători, mai importanți. Îngrijirea personală devine o prioritate. Tot ceea ce am neglijat la noi înșine devine acum prilej de răsfăț. Iubirea de sine cu cheltuială se ține, iar cosmeticele sau analizele medicale sau tratamentele sau sportul sau terapiile devin priorități.
Nimic nu mai pare scump când vine vorba despre propria persoană. Cei ce renunță la ei, nu pot fi decât copleșiți de frustrări pentru care îi învinuiesc pe alții. Dar nu e nimeni de vină că n-ai grijă de tine! Responsabilitatea față de propria persoană, față de propria viață, față de propria fericire asigură respectul celor din jur prin respectul arătat față de propriul corp, în primul rând. Venus retrogradă ne face datori să întreținem starea de bine personal. 

‘- Ah, Zeul meu! Mă iubești?
- Da! Mă iubesc!’

4. Valoare
Marte în conjuncție cu Venus retrogradă s-ar putea să aducă foarte multă claritate în ceea ce privește secretele de cuplu sau intrigile de culise la serviciu. În meniu intră scandalurile sexuale, poveștile despre trădare, despre abuzuri, despre infidelitate, despre triunghiuri conjugale. Iar atunci când stai cu cineva care te înșală sistematic, care te ignoră sau care te parazitează, înseamnă că nu-ți dai ție valoare. Iar dacă tu nu-ți dai valoare, cine crezi că se va osteni în locul tău să facă asta? Valul astral nu dă deloc semne de martiriu sau sacrificiu deocamdată, așa că nu e sezonul salvatorilor care să răsară din senin. Cum am întrebat o doamnă într-o consultație: ‘Tu îți dai seama cât de puțin crezi că meriți dacă te încăpățânezi să stai în relația asta, unde se pare că dai tot și mai ești și pe locul 3?’.

‘Amice, am o veste proastă! Nevastă-ta ne înșală.’

‘- Scumpule, o să mă iubești și după căsătorie?
- Evident. Eu am iubit întotdeauna femeile căsătorite.’

Numai locul 1 este satisfăcător pentru Venus retrogradă, mai ales în combinație cu Marte. Se deschid ușile oportunităților pentru cei ce iau acele decizii personale care îi ajută să evolueze cel mai mult, nu care îi țin în confort și compromis.

Din 6 septembrie, când Venus redevine directă și până pe 9 octombrie, când va fi la primul grad din Fecioară, acolo unde își începe retrogradarea, ne facem autoevaluarea celor patru teme ale tranzitului. Pentru cine are ochi să vadă, va fi clar câtă măsură există în relații, cine cât dă și primește, cine și-a găsit jumătatea sau, nu cumva, și-a găsit sfertul (pentru că duce 75% din relație), câtă stabilitate resimțim și oferim, cât ne asumăm responsabilitatea față de binele personal și câtă valoare ne dăm voie să avem.

3 comentarii:

 1. As avea o intrebare, daca se poate.Ce se intampla daca Venus in retrogradarea sa face conjunctii cu planete din astrograma natala? Concret, conjunctia Soarelui cu Venus in retrogradare se produce la un grad distanta de Nodul Sud din astrograma mea natala, in casa a4a,Soarele fiind guvernatorul Nodului Sud.La ce sa ma astept? E de rau:)? Multumesc anticipat! Alexandra

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cazul e mult prea particular ca să pot emite păreri generale :)

   Ștergere
 2. esti minunat. de o intuitie maxima , realism si obiectivitate. multumesc foarte mult.

  RăspundețiȘtergere

Vineri 13 cu eclipsă. Atenție, câine rău!

Data de vineri, 13 iulie 2018, este prima din calendarul eclipselor de vara aceasta. Eclipsă parțială de Soare, urmată pe 27 iulie de o ecl...