Ghidul relațiilor: Ce face dragostea din om?

Ca să fim romantici, ‘Dacă dragoste nu e, nimic nu e...’. Nevoia de a dărui și de a primi iubire este combustibilul vieții. În esență, orice poveste de viață este o poveste de iubire, care pornește de la iubirea de sine și continuă cu iubirea față de aproapele, față de o profesie, față de un ideal etc.

Iubirea romantică este însă aura care încununează și sfințește prezența noastră în lume. În faza de îndrăgostire, amorul scoate tot ce avem mai bun din noi, ne transfigurează, ne înalță. Dar îndrăgostirea este numai faza hormonală a unei relații de iubire, care durează în medie 6 luni, producând reacții chimice la nivelul creierului, dovedite științific. 

Ce rămâne însă după ce vraja îndrăgostirii se rupe? Abia apoi putem vorbi despre o relație propriu-zisă. Ca povestea să dureze, nu contează neapărat ce aduce partenerii unul lângă altul (jocul seducției, atracția fizică, fascinația); important este ce-i ține împreună.

Astrograma natală conține indici despre condimentele care întrețin povestea de iubire. Putem vedea ce pune gaz pe focul iubirii. Ce întreține arderea? Ce menține vie flacăra?

Secretele unei iubiri care să conducă la o relație împlinită sunt dezvăluite de guvernatorul casei a 5-a. De data aceasta, pentru a înțelege, e nevoie de cunoașterea hărții natale și de puțină știință într-ale astrologiei. Sau, ca de fiecare dată, e suficient să cunoști pe cineva care știe și pe care să-l întrebi.

Iubirea este cel mai puternic halucinogen, inducând o stare de euforie de care vrem să devenim dependenți. Dar ce ne facem dacă nu durează? Când luăm un medicament, ne așteptăm să ne treacă o durere. Cum ne dăm seama dacă o poveste de iubire, care începe ca o anestezie generală, este medicamentul care ne vindecă pe tot restul vieții sau este doar un analgezic al cărui efect va dispărea?

Planeta care guvernează casa iubirii în astrogramă (casa a 5-a) ne spune ce anume ne ține în relație după ce s-a deschis sufletul și îndrăgostirea și-a încetat funcția, trecând în iubire statornică. Urmărim ce efecte secundare trebuie să producă în timp întâlnirea partenerului romantic ca să ne dăm seama că el/ea este Alesul/Aleasa?

Guvernatorul casei a 5-a în casa 1

Iubirea ‘Selfie’. Pentru ca iubirea să reziste, partenerul trebuie să știe să te pună pe locul 1. A fi ‘Number One’ este cheia succesului în povestea de iubire. De regulă, alegi un partener curtat, vânat, cu fan club în rândul sexului opus, care știi că te preferă pe tine. Adică tinzi spre rolul de ‘trofeu’. Partenerul trebuie să fie un furnizor de servicii și un maestru al jocului seducției, să te răsfețe, să te admire, să fie foarte activ sexual și să aibă grijă de imaginea și corpul său. Exprimarea fizică este condiție de bază în funcționarea cuplului. El trebuie să știe să nu intre în competiție cu tine (să-ți respecte supremația, la care ții enorm, să nu încerce să facă mai bine decât tine ceea ce tu știi că faci cel mai bine). Povestea este susținută de fascinația pe care ți-o arată! Nu poți sta decât lângă un partener exclusivist, care să știe să-ți dea atenție și să te pună pe un loc pe care nu mai așază pe nimeni altcineva. Cum ar veni, în această poveste ‘amândoi ne iubim foarte mult... pe mine’ (ca să-mi citez nevasta).

Guvernatorul casei a 5-a în casa a 2-a

Iubirea ‘Confort’. Cheia relației care să ducă mai departe către împlinire este siguranța materială. Partenerul trebuie să fie un furnizor de liniște, în primul rând în lumea fizică. Răsfățul așteptat de la el are formă materială, cu nuanțe de lux. Cadourile periodice te fac să te simți iubită, de la un buchet de flori și o ieșire la restaurant, până la un inel cu piatră prețioasă. Partenerul, dacă vrea să-l păstrezi, trebuie să se adapteze la ritmul tău și să nu te scoată din obișnuințe. E chiar periculos să te ia prin surprindere, să te trezească din pat ca să plecați undeva cu mașina, să te pună să te îmbraci în 30 de minute pentru că a prins ultimele bilete la un concert. Surprizele inopinate sunt pentru alte cupluri fericite. Ruperile de ritm pe tine te scot din priză și te scurtcircuitează. Preferi ca lucrurile să evolueze domol, în baza unei rutine, a unor obișnuințe. De asemenea, atingerile, mângâierile și comunicarea fizică trebuie să dea naștere unui întreg ritual de cuplu. Partenerul fără garanții materiale și fără contribuție financiară, fără orientare pe bunăstare, te poate destabiliza. Decât să salvezi o asemenea relație, preferi să e salvezi pe tine și să ai un somn liniștit.

Guvernatorul casei a 5-a în casa a 3-a

Iubirea ‘Telecomandă’. Dacă nu stai cu gura pe el, nu-l iubești. Tu te îndrăgostești de mintea partenerului, de ce știe și de ce poți să înveți de la el. Ca să reziste iubirea, el trebuie să reziste la argumentele tale, la întrebările sau chiar interogatoriile la care îl supui. El trebuie să știe să se certe, să dea replici inteligente, dar, mai ales, să te asculte și să te aprobe. Cunoașterea și inteligența pot să devină prilej de competiție în cuplu. De asemenea, discuțiile interminabile, analizele critice, disecarea altor relații, ba chiar bârfa, discuțiile lejere alternate cu filosofiile de viață fac parte din meniu. Cam vrei să știi tot ce mișcă despre el, așa că îl iei la bani mărunți, îl descoși, îl suspectezi, îi dai prezumția de vinovăție, ca să-l ai la mână cu ceva. A telecomanda în mână și butonezi toate canalele. De aceea, controlul e o practică frecventă în cuplu. și, cum cunoașterea înseamnă putere, de obicei, tu cauți să-l ai cu ceva la mână, să afli ceva ce-ți ascunde sau să-ți greșească flagrant cu ceva. Abia atunci ești liniștită și poți merge mai departe cu încredere, când el nu mai are ce să comenteze. Știi cine e deasupra, cine deține puterea, pentru că îți place să joci personajul pozitiv, bun, blând, iertător, cuvios, îngerul, într-o scenă în care partenerul trebuie să știe... să tacă și să-și recunoască greșelile.

Guvernatorul casei a 5-a în casa a 4-a

Iubirea ‘Rodeo’. Atunci când apare ‘el’, apare relativ repede și cererea în căsătorie, iar după nuntă, restul e istorie. Dar nu o istorie calmă, în care cei doi stau la gura sobei mângâind pisica și bând un pahar de vin în timp ce copiii își fac temele. N-ar avea farmec. Partenerul trebuie să fie o provocare continuă. Iubirea trebuie să te pună pe jar, să-ți ascută simțurile. Partenerul trebuie să plece, să fugă, să se ascundă, iar tu să alergi după el. A avea o viață ‘domestică’ nu înseamnă că el stă pe acasă, dimpotrivă. Înseamnă că e o relație în care tu te încăpățânezi să-l ‘domesticești’. Și, la  adică, femeile sunt femei, casa e casă... Parcă nu poți să iubești decât un căluț nărăvaș, un sălbatic, pe care să pui tu șaua, ca un cowboy veritabil la rodeo. Asta dacă, nu cumva, ești chiar tu Don Juan, care nu poate să stea locului. Dacă nu joci rolul de îmblânzitor, povestea ta de iubire nu are intrigă. Dar odată ce pui mâna pe el, al tău e! Îi pui hățurile, îl călărești și nu mai scapă. Divorțul rar s-a inventat pentru tine, pentru că tu știi ce vrei! Familia e familie, în viziune tradițională, ce presupune și că bărbatul are voie să calce strâmb, femeia nu. Tu vrei să ții de el! Ce vrea el, nici nu mai contează. La câți pinteni îi dai și la ce bici pui pe el, obosește într-un final și îl pui cu botul pe labe. 

Guvernatorul casei a 5-a în casa a 5-a

Iubirea ‘Muză’. Tu te îndrăgostești de un partener atent, grijuliu, care știe să-ți creeze un cadru romantic. Romantismul trebuie să persiste ca să-l ții lângă tine. De asemenea, exprimarea fizică este obligatorie, sexualitatea fiind pe lista de priorități. În plus, dacă vrea să te înhațe, e suficient să-ți spună în treacăt că își vede vreo 3 copii în tine, că gata, l-ai luat! Copiii sunt, într-adevăr, o formă de exprimare a iubirii în doi pentru tine. De asemenea, partenerul trebuie să te inspire, să te susțină, să te încurajeze și să-ți aducă confirmări! Răceala sentimentală nu e pentru tine, fără manifestări prin gesturi și declarații se ofilește floarea iubirii. De asemenea, distracția vă ține împreună. Ai nevoie să fii într-unul din acele cupluri după care întorc toți mesenii capul când intrați pe ușă la o nuntă. Trebuie să ai cu ce să te lauzi, tânjești și tu după un trofeu, vrei să vezi cum stârnești invidii în timp ce spui ‘Ia uitați ce am eu! E doar al meu!’ Hobbyurile comune, vacanțele și dansul vă leagă. De asemenea, povestea de iubire trebuie să fie pentru tine o continuă sursă de creativitate, de inspirație și bună dispoziție.

Guvernatorul casei a 5-a în casa a 6-a

Iubirea ‘Oiște’. Cum nu toată lumea știe ce e aia, să începem cu explicația din DEX: ‘Bară lungă de lemn fixată în crucea unui vehicul cu tracțiune animală, de-a dreapta și de-a stânga căreia se înhamă caii.’ Ție ți se aplică vorba aceea din bătrâni: ne-am luat, suntem ca doi cai la căruță, care tragem în aceeași direcție. La tine, iubirea se susține pe scopuri comune și pe foarte multă muncă. Ne-am îndrăgostit? Ce atâta romantism? Avem treabă! Să trecem la nivelul următor. Apreciezi cel mai mult la partener capacitatea lui de muncă și seriozitatea. Cuplul tău nu poate supraviețui dacă nu aveți responsabilități, ajungând să le duceți și pe ale altora. Să iubești, înseamnă să te înhami la un proiect de viață. Realizările materiale, concrete, simțul practic sunt criteriile de evaluare ale partenerului după ce trece febra seducției. Rutina, ritualurile, tabieturile, cafeaua băută împreună, sarcinile împărțite dau cheag iubirii. Iubirea e pentru tine un ‘jug de aur’, la care, dacă tragi cât pentru doi, simți că te strângi de gât cu lanțul. Dacă te transpui în rolul de servitor, ceea ce e previzibil să faci, nu ajungi prea departe cu fericirea.

Guvernatorul casei a 5-a în casa a 7-a

Iubirea ‘Altar’. Tu știi ca nimeni altcineva să-ți faci partenerul să se simtă un zeu. Îl pui pe primul loc, iar el nu are îndoieli că ai mai putea avea ochi și pentru altcineva. Pentru tine, iubirea este un altar unde îi aduci ofrande partenerului. Numai că îți oa ceva să înțelegi că, în dragoste, e vorba de doi, nu de unul singur, Pentru că tu ai tendința de a trăi povestea pentru amândoi, de a fi fericită cât pentru doi, de a fi în poveste singură, pentru amândoi. E ca în comunicarea cu un sfânt. Dacă îl cinstești, îi citești acatistul, îi ceri ceva la schimb. Dacă vezi că, după ani de zile, nu te ajută, ori ai greșit acatistul, ori te rogi la Sfântul greșit pentru problema ta, are nu e de competența lui. Tu te îndrăgostești de cineva pe care ajungi să-l faci dependent de tine, stârnind în timp gelozie, posesivitate și devorare. Așa că, spre binele tău, învață să lași hățurile! Dă-i și lui o șansă! Dacă l-ai acaparat, al tău e. E și vina lui că te-a lăsat, dar probabil nu poți sta decât lângă cineva care să-ți cedeze supremația. Dacă ești peste tot în povestea ta de iubire, în toate rolurile, înseamnă că ai ceva de învățat! Iubirea e un schimb, așa că, dacă ofrandele nu-ți aduc și ție ceva din partea partenerului, întreabă-te dacă nu cumva dai prea mult.

Guvernatorul casei a 5-a în casa a 8-a

Iubirea ‘Blockbuster’. Blockbusterul, pentru cine nu știe, e un film de mare succes, cu buget consistent și acțiune. Adrenalina este benzina iubirii pentru tine. Tu nu poți funcționa decât lângă un partener care te ridică la cer și, din când în când, ca să simți că te iubește, îți dă drumul de sus. Transformările, începuturile de la zero împreună, crizele financiare vă țin împreună mai mult la rău, decât la bine. Pentru tine, iubirea vine la pachet cu manifestarea puterii, cu manipulare, cu șantaj, cu control, cu sex dezinhibat, cu verificat telefonul partenerului. Dacă partenerul nu e puțin gelos, ai putea suspecta chiar că nu te iubește deloc. Fiori, intensitate și contopire. Aceasta ar fi rețeta succesului amoros pentru tine. Fără sado-masochism, nu merge. Plictiseala și activitățile separate nu te prind, așa că povestea ta are în centru doi siamezi, care fac totul împreună, se sufocă și nu au nevoie de prea mult spațiu personal. De aici și înclinația ta spre drame personale în cuplu. Dar fără ele, nu simți că iubești...

Guvernatorul casei a 5-a în casa a 9-a

Iubirea ‘ca-n povești’. Că de n-ar fi, nu s-ar povesti... În niciun caz nu poți să te îndrăgostești și tu după o rețetă tradițională: îl vezi, te atrage, vă curtați 6 luni, vă mutați împreună peste un an, vă căsătoriți peste alți 3 ș.a.m.d. Nu! Totul trebuie dat peste cap, cum apare, dacă nu-ți ia mințile, nu e el! Îl idealizezi, trebuie să ai ce să povestești, la voi trebuie să fie ceva ce nu s-a mai pomenit. Fără probe și amenințări la adresa cuplului parcă nu-ți vine să crezi în dragoste. Ca să fii eroul de basm, trebuie să ai obstacole, să stârnești reacții pro și contra, să-ți faci dușmani, să călătorești, să renunți la locuință, la oraș, să-ți schimbi viața, să te muți în străinătate. Distanțele sau străinătatea dau savoare poveștii, marcată de du-te-vino, de atracție și respingere., de puțină dramă care, dacă nu există, o inventezi. Cert este că împlinirea afectivă nu poate veni decât lângă cineva foarte diferit, care provine din alt mediu social, altă țară, altă credință sau alt stil de viață. De asemenea, exclus să pierzi vremea prea mult cu cineva dacă nu ai ce învăța de la el, cineva fără preocupări spirituale sau o atitudine deschisă față de viață.

Guvernatorul casei a 5-a în casa a 10-a

Iubirea ‘Gladiator’. Dragostea este o arenă pentru tine. Odată intrat pe teren, trebuie să ai cu cine să te iei la trântă, fie cu partenerul, fie cu familia lui, fie cu altcineva care candidează pentru funcția pe care o vrei tu lângă el. Odată consumată faza de îndrăgostire, treci la treabă! Partenerul devine un scop în sine, un obiectiv de viață. Trebuie să-l faci să devină cineva, să-l împingi de la spate, să-l mobilizezi! Hai! Hai! Strigi la el ca antrenorul în timpul meciului! Partenerul e un pariu uriaș pe care-l folosești ca să urci social, să ai ce ți-ai dorit, să aspiri material spre mai mult. În el trebuie să vezi un potențial pe care să-l activezi! Nu contează dacă el vrea, tu știi ce poate, așa că trebuie să se conformeze. Peste ani de zile, însă, îți dai seama că atât de mult l-ai împins să se schimbe, încât nu mai e omul de care te-ai îndrăgostit! Și e absurd să te plângi, nu tu ai vrut asta? Miza pentru tine e să știi să investești în tine, nu în partener, să știi să te oprești la timp din a-l schimba pe celălalt, pentru că tu îl înstrăinezi! Lupta nu trebuie să fie cu limitele lui, ci cu ale tale! Dacă nu înțelegi, o să te simți ca un gladiator: ai câștigat lupta, ai obținut ce ai vrut, ai înfrânt, dar la ce ți-ai folosit? Gladiatorii erau, de regulă... sclavi, nu oameni liberi! Așa că nu deveni sclavul propriilor ambiții! Iubirea împlinită pentru tine vin când zbori împreună cu partenerul. Înalță-te prin tine, nu prin el!

Guvernatorul casei a 5-a în casa a 11-a

Iubirea ‘Bombă’. Iubirea explodează, se aprinde ca un foc de paie și, fără să-ți dai seama, te trezești după ani de zile într-o familie, cu copii și... nu prea multe în comun cu partenerul. Pentru tine, contează enorm prietenia, tovărășia, responsabilitățile comune. Partenerul trebuie să pun osul la materializarea viselor și aspirațiilor tale. Numai că, în timp, riști să te îndepărtezi de el, iar relația să devină una impersonală, cu vieți paralele. Stai în rolul de confident, arată-i că-i pasă de tto ce reprezintă el și nu pune copiii sau profesia între tine și el. Altfel, această iubire duce într-o zi la o trezire bruscă, în care ți se pune pata și pleci. De la o extremă treci la alta. De la angajament, te muți în respingere, amenințări și chiar împachetat. Dar nu te-a pus nimeni să-ți iei atât de mult asupra ta! Nu face mai mult decât trebuie! Iubirea nu înseamnă să acaparezi relația și să duci totul pe cont propriu! Spune ce te doare, spune ce vrei și ține-te de promisiuni! Dă doar a doua șansă! De la a treia în sus te învârți în cercul vicios! În relație, preferă doi parteneri independenți care merg pe același drum! Dacă tragi singur la căruță, nu te pune nimeni! Folosește relația ca pe o grenadă: mai scoți cuiul, îl mai bagi la loc, mai dai drumul la presiune, te mai răcorești. Dacă te frustrezi și te reprimi, când explodezi, bomba îți explodează tot ție în față. Învață moderația, ca să-ți construiești corect fericirea în doi, nu de unul singur!

Guvernatorul casei a 5-a în casa a 12-a

Iubirea ‘Telenovelă’. Iubirea este pentru tine o spirală, mai rar asemenea suișuri și coborâșuri ca în viața ta afectivă. Dar tu, dacă nu te chinui un pic, dacă nu e un pic de reprimare, frustrare sau vinovăție, care să te lege de partener, e ceva în neregulă. În primul rând, iubirea este pentru tine o salvare: ori tu salvezi partenerul dintr-o situație (și dacă nu tu atunci cine?), ori vă leagă sentimente de milă, ori el te scapă dintr-un impas, te răpește și fuge cu tine în lume., ori atrageți împreună tot felul de personaje (din familie, de obicei) cu probleme în viață. Ai nevoie ca iubirea să-ți dea un scop... creștinesc. Problemele celorlalți vă leagă mai mult decât ai putea să-ți imaginezi, așa că le și atragi. Deseori, despărțirea se amână la infinit, pentru că nu poți să-l lași pe celălalt la greu, nu e omenește să-l lași baltă, să se chinuie. Nu mai bine vă chinuiți împreună? De asemenea, pentru tine povestea de iubire vine cu iluzii, cu deformări ale realității, cu amăgiri, cu minciuni pe care și le spui singur, cu cuvinte nerostite, cu trădări, cu adevăruri ascunse, cu secrete. Dar, peste toate, plutește nevoia ta de a fi cu cineva pe care să-l schimbi sau împreună cu care să-i schimbi pe alții. Ți-e greu să separi iubirea de suferință, dar, ca în orice telenovelă, crezi că toate probele sunt etape necesare ca ‘să trăiți fericiți până la adânci bătrâneți’.

Sursa foto: http://bucurestifm.ro/2015/11/19/mituri-despre-dragoste-ce-sa-nu-crezi-pentru-a-fi-fericit/

3 comentarii:

 1. ok ,si daca am un stelium de 5 planete in casa 5 cum le interpretez ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Recitiţi articolul cu atenţie.
   Aveţi de ales între:
   1. Să aflaţi în care Casă se află guvernatorul Casei V şi să citiţi "traducerea" din articol.
   sau
   2. Să apelaţi la cineva care cunoaşte şi "astro-româna".
   sau, o altă variantă:
   3. Să învăţaţi chiar dvs acest limbaj.

   Ștergere
 2. Mi-am amintit citind articolul de o replică din "Matrix".
  "Ce e iubirea? E doar un cuvânt! Ceea ce dă valoare acestui cuvânt sunt conexiunile..."
  Iubirea este, în realitate, o energie de coeziune, adică ceea ce îi uneşte sau îi poate uni pe doi sau mai mulţi oameni.

  RăspundețiȘtergere

Vineri 13 cu eclipsă. Atenție, câine rău!

Data de vineri, 13 iulie 2018, este prima din calendarul eclipselor de vara aceasta. Eclipsă parțială de Soare, urmată pe 27 iulie de o ecl...