Anul chinezesc 2016! Răscoala Maimuțelor: 'Nu mai vrem să fim comparate cu oamenii!'

Teoria darwinistă spune că omul se trage din maimuță, evoluând în specia care stăpânește astăzi planeta. Oare de ce or fi vrut totuși unele maimuțe să rămână la stadiul de primate și nu a existat un consens prin care să facă toate un salt colectiv către statutul uman? O întrebare pertinentă pentru 2016, an care omagiază în zodiacul chinezesc Maimuța de Foc. Anul chinezesc curent a început pe 8 februarie și durează până pe 27 ianuarie 2017. 

În corelație cu previziunile astrologiei occidentale, anul Maimuței anunță succes și prosperitate. Maimuțele adoră luxul, sunt atrase de obiectele strălucitoare și au o curiozitate ieșită din comun. Căutarea unui grad sporit de confort este pe lista de dorințe a majorității în 2016. Urmărim fastul, extravaganța, crește nevoia tuturor de a ieși în evidență, de a se face remarcat, chiar de a se da în spectacol. Anul este favorabil tuturor celor ce lucrează în domeniul imaginii, al marketingului, al publicității, al artelor vizuale, al produselor și serviciilor de lux. Putem să ne promovăm și să ne punem un strat de polei, adică să-i facem pe ceilalți să creadă că suntem cine vrem noi să părem.

Maimuța încurajează jocul aparențelor, așa că anul acesta chiar că nimic nu este ceea ce pare. Vom fi seduși de imagine, de mască, de jocul de scenă, dar nu tot ceea ce se vede este pe cât de apetisant pare. Din acest punct de vedere, anul chinezesc 2016 promite foarte multe forme fără fond. Aviz tuturor celor ce invocă motive de plictiseală ori plafonare. Soluția nu este întotdeauna schimbarea! Este anul în care iluziile pot fi ușor confundate cu oportunitățile. Înainte de a da un loc de muncă pe altul mult mai tentant, se impun evaluări multiple. Înainte de a coborî într-o stație din trenul unei relații care funcționează, pentru câteva manevre pe șine cu altă locomotivă, ar fi de conștientizat că, anul acesta, majoritatea ofertelor ne vin ca să ne testăm limitele și autocontrolul, cu ca să ne punem mâna pe ele.

Anul Maimuței ne face să salivăm la mărul discordiei. Fiind și an de Foc, ne vine să ne aruncăm, să dăm năvală, să trăim în viteză. Ne trebuie niște hamuri și bine-ar fi să avem mereu pe cineva în spate să ne tragă de hățuri ori de câte ori începem să galopăm. Vorbele goale umplu spațiul dintre oameni. Mândria și fudulia dau pe dinafară. Este anul în care ni se apleacă de la atâtea laude. ‘Ia uite la mine!’ ‘Dacă nu eram eu...’ ‘Cine mai e ca mine?!’ Cei ce nu-și mai încap în piele de orgoliul propriilor performanțe nu ajung prea departe, ba chiar ajung să se însingureze și să se otrăvească cu dezamăgire, mai ales că așteptările lor nu sunt recompensate. Cei ce așteaptă veșnică recunoștință pentru faptele lor pot să-și facă singuri veșnică pomenire, dacă tot le-au murit lăudătorii. Cei ce s-au folosit de putere ca să devină indispensabili pentru alții, vor plăti pentru orgoliul lor.

Anul Maimuței îi scoate la rampă pe toți cei ce au o fractură de sine. În această categorie, pe de o parte, intră cei ce una gândesc, una spun și alta fac. De cealaltă parte, îi avem pe cei care astăzi prezintă un punct de vedere, anunță transformări spectaculoase, fâlfâie decizii majore, după care, mâine, își revin din eroism și chiar își neagă ieșirea în decor, revenind cu o dezicere: ‘Dar totul e în regulă! N-am zis eu așa ceva! De la tine cum se vede?’ Anul Maimuței este anul în care se joacă foarte mult teatru, așa că nimeni nu trebuie luat prea în serios. Oamenii se judecă după fapte, nu după vorbe! Poate fi anul promisiunilor nerespectate, al răzgândirilor, al indeciziilor, al teatrului ieftin.

Cei ce se mint singuri, trebuie lăsați în pace. Cei ce dau sfaturi necerute vor avea mult de pătimit, pentru că vor pica la mijloc. Maimuța ne învață să ne vedem fiecare de treaba lui. Dacă cineva se plânge la noi sau suferă, de cele mai multe ori vrea doar să fie ascultat! Așa că, în aceste drame, e bine să ne respectăm rolul de spectatori, fără să urcăm pe scena altora. Oamenii caută vinovați, nu soluții!

Maimuța este expertă să redirecționeze atenția, să ascundă gunoiul sub preș, să vadă paiul din ochiul altora. Pe cei marcați de indecizie, de autocompătimire, de victimizare, Maimuța îi are în stăpânire. Anul 2016 ne îndeamnă să îmblânzim Maimuța din noi, să căutăm răspunsurile în noi, să ne asumăm responsabilitatea față de propriile decizii. Maimuța domesticită debordează de inteligență, idei inspirate, loialitate și curaj. Anul 2016 este al celor însetați de autoperfecționare, harnici și consecvenți.

Anul Maimuței dezgroapă comedia umană în toată splendoarea ei. Să o privim ca pe un spectacol, rămânând detașați și conștienți de sine. Chiar și așa, vom avea pe alocuri impresia că nu mai înțelegem nimic din alegerile și deciziile unora. Ca să intrăm un pic în spiritul unor farse în care vom avea impresia că trăim, iată o propunere jucăușă: completează punctele de suspensie din propoziția următoare cu acel cuvânt pe care-l consideri cel mai potrivit în context! ‘Cei dornici de câștiguri rapide de pe urma altora, de profit din speculă, cei lacomi, cei pătrunși de propria importanță și cei lași, cu gura mare și ... mică sunt dovada vie că Maimuța nu are nicio motivație să facă un salt de evoluție la statutul de Om.’

Pe surse, am aflat că Mișcarea pentru Reabilitarea Maimuțelor pregătește o serie de manifestații. Liderul grupării separatiste ar fi declarat într-un interviu neoficial: 'Nu mai vrem să fim comparate cu oamenii!
Solicităm daune pentru această ofensă!
Ne delimităm categoric de anumite elemente umane,
care fac ca orice asociere cu noi să fie defăimătoare.' 

Anul acesta dăm socoteală în fața Maimuțelor, pentru a dovedi că specia umană este mai evoluată decât ele. Dacă picăm testul, creaționiștii se vor împăca definitiv cu evoluționiștii, adică cei ce cred că Omul a fost făcut de Dumnezeu vor da mâna cu cei ce cred că Maimuța e străbunica noastră. Maimuțele vor pretinde că ele l-au inventat pe Dumnezeu, ca să reducă definitiv la tăcere zvonul că între specia lor și Oameni ar putea fi vreo legătură genetică. 

Sursa foto: http://www.toonpool.com/cartoons/our%20road_212915#

5 comentarii:

 1. Sa ne imprietenim cu maimuta, totusi cum vom sti sa facem alegeri!?

  RăspundețiȘtergere
 2. Privește, asculta si taci cred ca e esența mesajului.

  RăspundețiȘtergere
 3. super articol, mulţumim.

  RăspundețiȘtergere
 4. un limbaj sugestiv cu adevarat inspirat...

  RăspundețiȘtergere

Vineri 13 cu eclipsă. Atenție, câine rău!

Data de vineri, 13 iulie 2018, este prima din calendarul eclipselor de vara aceasta. Eclipsă parțială de Soare, urmată pe 27 iulie de o ecl...