Cele 4 elemente

*Din cartea Astrologia de la Cer la Pământ, Valeriu Pănoiu, Editura For You, București, 2015, pag. 69-79)*

Zodiile sunt rezultatul unor fluxuri de energie primordială. Iar această energie primordială poartă denumiri diferite, în funcţie de tradiţile culturale: prana, chi, forţă vitală, suflul vieţii etc.
Energia primordială vibrează şi se transformă în materie prin patru canale, denumite elemente:

FOCUL, PĂMÂNTUL, AERUL ŞI APA

Elementele sunt împărţite în două grupe:

FOCUL ŞI AERUL sunt principii active, care se exprimă (masculine, yang).
Cele 6 zodii de foc și de aer sunt zodii-emițător.

PĂMÂNTUL ŞI APA sunt principii pasive, care se reprimă (feminine, yin).
Cele 6 zodii de pământ și de apă sunt zodii-receptor.

În cazul primelor două categorii de elemente predomină inițiativa, impulsul, exteriorizarea, celelalte două preferând replierea, securitatea spațiului personal, interiorizarea. 

Focul şi Aerul îşi revarsă energia vitală fără prea multă ezitare, fiind programate să premediteze mai puțin faptele în care se avântă sau cuvintele pe care le emit și să tragă concluzii după ce au trăit experiența în loc să pregătească terenul dinainte.
Semnele de Foc (zodiile Berbec, Leu, Săgetător) acționează, se exprimă direct, public, ies în față, au nevoie să atragă atenția asupra lor, să fie văzute, să se facă remarcate.
Semnele de Aer (Gemeni, Balanţă, Vărsător) sunt cele mai active din punct de vedere social, sunt gregare, au nevoie de asociere, combat singurătatea prin orice mijloace, având nevoie să se exprime verbal și să facă schimb de idei. 

Pământul şi Apa însuflețesc nativi care trăiesc foarte mult în interiorul lor şi nu se proiectează în exterior decât după ce își iau măsuri de precauţie, fiind și mult mai selective decât zodiile active:
Semnele de Pământ (Taur, Fecioară, Capricorn) consumă energie în timp ce planifică şi organizează, urmărind stabilitatea, confortul și tatonând dinainte orice teren pe care urmează să pună piciorul, făcând calcule, grafice și socoteli. Deși sceptice din fire, persoanele născute în zodii de Pământ se numără printre cei mai mari consumatori de horoscoape comerciale, dar și de interpretări personalizate, datorită nevoii lor de a anticipa ceea ce urmează să li se întâmple, ca să nu plonjeze în incertitudine.  
Semnele de Apă (Rac, Scorpion, Peşti) se consumă la nivelul corpului emoţional (fie manifestându-și, fie controlându-și până la suprimare emoțiile) și își pun permanent imaginația la treabă. Acești nativi trăiesc în cel puțin o lume paralelă cu realitatea, în care scenariile, ficțiunea și personajele sunt de multe ori mai veridice decât în viața concretă. Nativii din zodiile de Apă își au, practic, rădăcile în această lume creeată de mintea lor. Forța apei le dă cea mai mare putere de luptă, agresivitate și încrâncenare din zodiac, apa fiind cel mai puternic dintre elemente: dacă întâlnește obstacole în cale, le ocolește, dacă este oprită din curgere, se evaporă, dacă se schimbă condițiile de mediu, se întoarce din stare gazoasă în stare lichidă prin condensare. De fapt, în timp, apa își schimbă doar forma și își conservă esența, în timp ce totul în jur se transformă. Renumele de “zodii adaptabile” asociat semnelor de Apă, se cere pus într-o lumină mai clară: zodiilor de Apă le este mai greu să se adapteze la exterior, făcând schimbări de suprafață, nu de conținut, așa să își folosesc la maxim abilitatea de a-i adapta pe ceilalți la nevoile și cerințele lor. 

Elementele descriu natura realității în care trăiesc reprezentanți zodiilor. 

Pentru semnele de Foc, nimic nu este mai real ca exprimarea de sine, acești nativi identificându-se cu acțiunile și cu faptele lor, cu tot ceea ce poate aduce capital de imagine.
Zodiile de Aer locuiesc în lumea conceptelor. Ele sunt foarte bune la teorie, concepând planuri, idei mărețe, având viziuni, dar niciodată suficient timp să le pună pe toate în aplicare.
Zodiile de Pământ trăiesc în lumea formelor. Dacă ceva nu este palpabil concret, măsurabil, cuantificabil, pentru o zodie de Pământ nu are valoare, deci nu există.
Pentru zodiile de Apă, realitatea o reprezintă emoţiile. Emoțiile sunt reacții afective de scurtă durată și intensitate (a nu se confunda cu sentimentele) și alcătuiesc un sistem de apărare. De aceea, zodiile de Apă excelează la capitole precum concentrarea (atenția trează susținută într-o direcție) și viteza de reacție (inclusiv verbală). Fizic, corpul lor suportă cele mai mari fluctuații de temperatură și cel mai larg spectru de expresii faciale sau tonalități vocale, ceea ce face din ei actori talentați sau măcar imitatori înnăscuți.

Zodiile masculine sunt compatibile între ele, la fel și zodiile feminine. Când vorbim despre compatibilitatea elementelor, vorbim despre ritmul de viață, abordarea lucrurilor, atitudinea ofensivă sau defensivă în fața stimulilor externi. 

Zodiile de Foc

pun accentul pe acțiune, se identifică cu faptele lor, care le alimentează mândria.
au o abordare impersonală a vieţii, ignorând emoțiile și sentimentele celorlalți.
au dorințe foarte mari, pe care și le urmăresc.
dispun de o voință foarte puternică.
au marele dar de a-i pune pe ceilalți la treabă în beneficiul lor personal, le place să primească și găsesc întotdeauna persoane care să-i servească.
nu ezită să-și impună condițiile, să domine, să dicteze.
sunt ființe sociale, spirite vesele, entuziaste și directe.
folosesc atacul, preiau inițiativa și, dacă nu li se oferă, își iau singuri ceea ce consideră că li se cuvine.
au un magnetism aparte pentru situații conflictuale și pentru obstacole greu de depășit.
acceptă greu înfrângerile, renunță greu și luptă până la capăt atunci când își propun ceva.
au nevoie de expimare fizică, de aceea forțează deseori limitele corpului până la epuizare.
se aruncă înainte cu hotărâre, iau decizii pe care au nevoie să le corecteze din mers.
trec peste sentimentele, nevoile și interesele celorlalţi, uneori chiar fără să îşi dea seama.
fac întotdeauna ceea ce le place, găsind metode și scuze să-i lase pe alții să ducă la îndeplinire ceea ce nu le face plăcere.
sunt zodiile care funcționează bine sub presiune, fiind cele mai apte să ia decizii la minut.
sunt lipsite deseori de autocontrol, manifestând indiferență față de ceilalți și trecând foarte greu peste orgoliu, mai ales dacă s-au simțit umilite, ironizate sau dacă imaginea lor a fost prejudiciată.
sunt competitive, iar în relații au un aer superior, urmărind să epateze întotdeauna printr-un talent care nu are valoare dacă nu este recunoscut și de ceilalți.
sunt cuceritoare, curtenitoare, galante și extrem de insistente.
dau dovadă de o nerăbdare primordială, care le transformă în cotropitori ce dau năvală, acaparează și iau cu forța ceea ce poftesc.
depind de starea de spirit de moment, de dispoziție și de chef.
adoră atențiile, darurile și se entuziamează doar atunci când sunt puse pe un loc unic, fiind foarte sensibile la admirație, la recunoașterea meritelor și la flatare.
au, de asemenea, deficiențe de comunicare cu semnele de Pământ din cauza nerăbdării și a vitezei cu care își trăiesc viața.
relaționează cu zodiile de Apă, care se simt vulnerabile în preajma lor, de pe poziții de agresivitate.
stabilesc raporturi spontane de simpatie cu zodiile de Aer.

Zodiile de Pământ

sunt în contact cu senzațiile fizice și cu realitatea cuantificabilă.
trăiesc cel mai ușor în prezent, se ancorează în tot ceea ce li se pare familiar, pentru că pun mai presus de orice sentimentul de siguranță.
se atașează ușor (de oameni, idei, muncă, statut) și au nevoie de o rutină a vieții din care să nu fie scoase.
au o frică nativă de schimbare, orice ieșire din zona de confort îi destabilizează, confortul putând fi uneori un viciu care știu prea bine că le face rău, un tratament abuziv din partea unei persoane sau o situație de viață care îi nemulțumește.
din întreg zodiacul, au cea mai mare capacitate de a îndura.
chiar dacă ceva nu le place, atâta timp cât trăiesc guvernați de puterea obișnuinței, se acomodează inclusiv cu condițiile vitrege, fiindu-le foarte comod să știe dinainte la ce să se aștepte.
au nevoie să clacheze psihic sau fizic pentru a-și lua forța de a ieși din situații de viață nesănătoase.
sunt și zodiile candidate cu cel mai mult succes la o viață dublă sau la o formă de evadare din realitate, dar au întotdeauna nevoie de stimuli externi ca să iasă de tot din toxicitate.
în cuplu, dacă sunt nefericite, chiar dacă se angajează în povești paralele, pleacă definitiv doar dacă partenerul preia inițiativa; chiar și după ruptura definitivă, trec greu peste trecut și se agață, uneori de suferință.
sunt zodiile care dau cele mai dese cazuri de adicție, dependență sau viciu, ca formă de compensație pentru neîmplinirile din viața reală.
vânează întotdeauna rezultatele și performanțele, fiind teritoriali și suportând foarte greu concurența; se așază singuri deasupra celorlalți, în postura de  inegalabili.
sunt atât de rezistente la schimbare, încât orice cumpănă sau succes al partenerului le scoate din certitudinile lor, putând să dezvolte o frică de a nu fi mai prejos, cu urme de inferioritate.
în orice fel de relație, pe termen lung, pierderea linearității le face suspicioase, provocatoare, ajungând să-l testeze permanent pe celălalt, să-l verifice sau să-i pândească minusurile, împingându-l să greșească pentru a primi confirmări și provocând ruptura sau separarea.
sunt dependente de previzibil, vor să fie mereu pregătite dinainte, altfel au impresia că le fuge pământul de sub picioare.
înţeleg cel mai bine modul în care funcţionează lumea materială și gestionează cel mai bine resursele.
dau dovadă de răbdare şi autodisciplină.
se bazează pe forţele proprii.
sunt eficiente şi hotărâte să-şi apere teritoriul, au cel mai pronunțat instinct de conservare.
au nevoie de rădăcini, de un loc în care să se simtă în siguranță, unde să-și clădească un confort care să crească exponențial, locul putând fi de muncă, o relație sau o locuință.
sunt suspicioase cu semnele de Aer, care le câștigă cu greu încrederea, întrucât li se par cu capul în nori.
au dificultăți de adaptare la ritmul alert al zodiilor de Foc, stabilind de asemenea mai greu cu ele relații bazate pe încredere.
dezvoltă legături armonioase cu zodiile de Apă, datorită unui set comun de valori, bazat pe conservatorism, autoprotecție și precauție.

Zodiile de Aer

se pierd în idei, mintea lor fiind un vulcan de gânduri pregătite să erupă.
au privirea orientată către viitor și către schimbările pe care le pot aduce pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai sau calitatea relațiilor.
rămân deseori agățate în teorii, devenind adeptele unor păreri fixe ce se transformă în convingeri, pe care încearcă să le impună și celorlalți.
urmăresc întotdeauna mai multe scopuri și planuri de acțiune, de aceea nu ajung să pună în practică tot ce gândesc sau spun.
promit întotdeauna mai mult decât pot face.
văd întotdeauna planul de ansamblu al unui proiect și au o răbdare infinită până când se creează contextul pentru ca ideile lor să fie puse în practică.
sunt maestre ale așteptării atunci când au ideal sau un țel suprem, pândesc, hărțuiesc, provoacă și întrec des măsura, ca să testeze limitele celorlalți și să tatoneze până unde pot să se întindă.
se răzgândesc ușor, se reorientează și dau înapoi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
sunt firi independente și iubitoare de libertate prin excelență, un fel elegant de a spune că fac mai mereu ce vor, după capul lor.
se revoltă dacă se simt constrânse ori inhibate în exprimare.
schimbă ușor locul sau anturajul, renunță la oameni sau la familie, dar nu la valorile lor fundamentale și la obiectivele supreme în viață. 
dintre toate zodile, sunt cele mai detașate și obiective, oferind cele mai imparțiale puncte de vedere, cu condiția să se detașeze și de propriile convingeri, pentru că altfel judecă foarte mult și aplică cele mai aspre șabloane de gândire.
sunt cele mai neobosite în încercarea de a-i modela pe ceilalți după chipul și asemănarea lor.
dau cei mai sociabili nativi, care au și cea mai vastă rețea de prieteni și cunoștințe.
adoră provocările intelectuale și dialogurile, fiind capabile să accepte punctele de vedere ale altora fără să fie de acord cu ele. 
suferă cel mai mult dacă opiniile lor nu sunt luate în seamnă și ripostează sau luptă să demonstreze contrariul ori de câte ori capacitățile lor intelectuale sunt puse la îndoială.
manifestă o lipsă de profunzime emoțională și o inconsecvență care creează stări incomode de incertitudine și lipsă de încredere zodiilor de Apă.
lipsa simțului practic sau tendința lor de a face foarte multe în același timp, atingând mai multe ținte odată, le pune răbdarea la încercare chiar și zodiilor de Pământ, care preferă dovezi concrete mai mici, dar într-un timp mai scurt.
se conectează ușor cu ceilalți, sunt spontane și se aprind repede, de unde afinitatea deosebită cu semnele de Foc.

Zodiile de Apă

trăiesc la nivelul emoțiilor, având reacții verbale sau fizice prompte.
au cea mai bogată zestre de agresivitate dintre toate semnele, fiind permanent în gardă, gata de luptă, pregătite de contraatac.
sunt maestre ale defensivei, preferând să nu atace, ci să provoace, să ațâțe, să întărâte, până când celălalt inițiază conflictul și îl pune în poziție de legitimă apărare.
atrag rivalități, se opun, contestă, neagă.  
au o profunzime a sentimentelor care îi face să persiste în atitudinea față de oameni, să nu dea înapoi ușor, să se răzgândească greu.
sunt zodiile cele mai intuitive, imaginative şi deschise la stimuli paranormali.
au o empatie care le dă claritate despre ceea ce simt, gândesc sau cred cu adevărat cei din jurul lor.
dau nativi care, fiind atât de capabili să facă incursiuni în mintea, sufletul și viața altora, au o frică fundamentală de a nu se pierde pe ei înșiși, deci de a nu se dizolva, de a nu-și pierde integritatea structurală.
se mulează ușor după oameni și situații dacă este în interesul lor, au ceva de obținut sau nu se simt amenințați.
sunt cele mai conservatoare zodii, își modifică numai forma, dar nu-și schimbă niciodată esența, felul de a fi sau caracterul.
creează impresii, iluzii și așteptări, interpretează roluri, dar întotdeauna conduc jocul și își urmăresc propriile dorințe.
sunt discrete, secretoase, țes o pânză de mister în jurul lor și al vieții lor private.
incită și atrag, având cea mai mare forță de seducție din zodiac și, implicit, cei mai mulți admiratori.
stârnesc pasiuni, gelozii, obsesii, duplicitate și drame personale.
trăiesc simultan mai multe vieți, având permanent cel puțin o lume paralelă în care evadează din realitate prin imaginație, credință sau viciu.
își securizează un spațiu personal unde nu are acces oricine, preferă să se expună și să se deschidă numai dacă aleg ele.
sunt reticente la personalitățile agresive, puternice, dominatoare din zodiile de Foc, care le amenință teritoriul și îi constrâng să se adapteze, ceea ce îi scoate din confort.
simt foarte multă instabilitate lângă semnele de Aer, care nu au deloc aceeași constanță și care le pun în dificultate din cauza extrovertirii, a lipsei de discreție și a interferenței dintre spațiul public și cel privat, care le caracterizează.
știu ce vor și nu renunță niciodată la scopul lor, dar spre deosebire de zodiile de Aer, care schimbă mereu direcția ca să-și atingă scopul, ele nu-și modifică nici măcar direcția, fiind mult mai inflexibile.
relaționează pe teren sigur cu zodiile de Pământ, pe care simt că se pot baza și în care pot avea încredere.

Sursa foto: http://www.playbuzz.com/alexst12/which-element-are-you

2 comentarii:

Atelier astro: Eliberarea de sub umbra arborelui de familie. Conjuncția Nodul Nord - Chiron. 15 martie, online

Karma, despre care se tot vorbește, nu se mai termină și ea vreodată? Trăim o fereastră astrologică deschisă în luna februarie anul acesta p...