Au, mă doare! Pe lângă starea vremii, unul din cele mai abordate subiecte în conversație sunt durerile noastre cele de toate zilele. Și nu facem aici vorbire de persoanele ipohondre, care exagerează sau chiar își inventează probleme ca să atragă atenția asupra lor și să-și tragă energie prin urechile ascultătorilor. Punem accentul pe șubrezirea integrității corporale, care ne indică fie că greșim pe undeva, fie că nu facem ce ar trebui să facem. Tratăm astfel disconfortul fizic ca pe un blocaj energetic, ca pe un punct terminus în care se localizează gândirea negativă, lipsa de decizie, de voință sau de acțiune.
În astrologie se cunosc cele două case de boală, care sunt a 6-a și a 12-a. Până să ajungem acolo, predispozițiile medicale încep în astrogramă chiar de la casa 1, considerată casa sănătății. Corpul fizic, modul în care îl punem în mișcare și temperamentul sunt simbolizate în astrologie prin Ascendent. Trăsăturile fizice, vitalitatea și starea generală de sănătate sunt influnțate de Stăpânul hărții, deci de planeta cea mai importantă din astrogramă, nimeni alta decât planeta are guvernează Ascendentul. Pentru cei cu Ascedentul în Berbec – Marte, Ascendent în Taur – Venus, Ascendent în Gemeni – Mercur, Ascendent în Rac – Luna, Ascendent în Leu – Soarele, Ascendent în Fecioară – Mercur, Ascendent în Balanță – Venus, Ascendent în Scorpion – Marte, Ascendent în Săgetător – Jupiter, Ascendent în Capricorn – Saturn, Ascendent în Vărsător – Saturn, Ascendent în Pești – Jupiter.
Casa în care se află Stăpânul hărții devine astfel o cheie a sănătății, indicând remediile pentru funcționarea optimă a organismului nostru din punct de vedere anatomic și fiziologic. Este primul loc din hartă unde căutăm cauza tulburărilor fizice, identificând zona unde greșim sau unde nu facem. Abia pe urmă, trecând de acest punct, mergem pe firul altor cauze medicale, care în ultimă instanță sunt tot mentale, urmărind convingerile sau programele negative care ne reduc corpul la incapacitate. Somatizarea nu se traduce neapărat prin suferință și durere. Pe lista semnelor de afectare mentală, emoțională și, în final, fizică, se înscriu orice fluctuație a bioritmului și a tonusului, starea de oboseală, lipsa de motivație, simptomele nesusținute de un diagnostic medical, precum și modificările vizibile de greutate (îngrășat excesiv sau slăbit îngrijorător), de dispoziție sau chiar de culoare (a pielii, a ochilor).
Cauzele slăbirii vitalității și trusa cu remedii de prim ajutor pentru recuperare:
Stăpânul hărții în casa 1
Cauza slăbiciunilor trupești o reprezintă lipsa deciziilor! Nativul probabil oscilează între două capete fără să se hotărască, face compromisuri și nu-și folosește voința. Suferința fizică indică faptul că a ieșit de pe direcția sa de viață și că face ce spun alții, nu-și ascultă vocea interioară, se lasă influențat, merge pe drumul lor. Frica de ce confruntare, de respingere sau de discreditare ține durerea în corp. Nativul înseamnă că nu-și asumă rolul de deschizător de drumuri, ofilindu-se din lipsă de curaj. Orice amânare, orice încăpățânare împotriva propriilor interese și orice rezistență la acțiune dau semnale în planul fizic. Ori de câte ori nu acționează ca să-i protejeze ori să nu-i supere pe alții, reușește contraperformanța de a-i supăra pe toți și de a-și atrage boala în corp. Deciziile ferme, impunerea voinței, înfruntarea obstacolelor în locul evitării, ieșirea din situațiile duale și de compromis reprezintă primele căi de intervenție. Pe principiul ‘Ca să faci pace, e nevoie de un război!’, nativul nu reușește să-și îndrepte viața și nici sănătatea până nu ia situațiile pe care le blochează singur pe cont propriu, punându-i pe ceilalți în fața faptului împlinit, prin lovituri de forță și inițiative ferme, hotorâte, fără să privească înapoi și fără să țină cont de așteptările celorlalți.
Stăpânul hărții în casa a 2-a
Stima de sine este primul popas în explorarea oricărei afecțiuni medicale. De asemenea, săntatea fizică este puternic influențată de sănătatea financiară. Lipsa banilor sau frica de sărăcie, dacă nu chiar frica zilei de mâine conduc la somatizare. De asemenea se investighează orice urmă de suferință provocată de o pierdere, aceasta fiind o frică predominantă - ce a avut nativul și a pierdut: o sumă de bani, o persoană, un loc de muncă etc. De asemenea, proasta gestionare a timpului ajunge să dea peste cap ceasul biologic; probabil e ceva ce nu termină la timp, complăcându-se în atașamente de care nu se desparte. Remediile: încrederea în sine, conștientizarea valorii personale, vindecarea relației cu banii și cu timpul, renunțarea la confortul prin care nativul s-a obișnuit mai mult cu răul decât cu binele, explorarea atașamentelor și lucrul asupra lor.
Stăpânul hărții în casa a 3-a
Abuzurile la nivelul chakrei gâtului sunt un factor determinant al somatizărilor. Gândirea negativă prelungită, concomitent cu folosirea unor cuvinte de joasă vibrație, în special la adresa altora, prin bârfă și discreditare, reverberează în corpul fizic. Reversul medaliei este reprimarea, lipsa de deschidere a nativului și evitarea unor subiecte pe care le consideră sensibile. Interesul pentru viața altora îl face să-și împrăștie energia în exterior. De asemenea, lipsa de direcție și de orizont, refuzul de a învăța, plafonarea intelectuală sau orgoliul mental (al celui care are întotdeauna dreptate sau le știe pe toate) acționează asupra trupului. Dualitatea, indecizia și orice situații duble de viață se simt în corpul fizic. Remedii: centrarea pe sine, renunțarea la preocuparea față de ce este în exterior, acceptarea deciziilor și punctelor de vedere ale altora, flexibilitatea, mobilitatea, studiile, renunțarea la convingeri, judecăți și prejudecăți, renunțarea la a se compara cu alții.
Stăpânul hărții în casa a 4-a
Cauzele somatizării e bine să fie căutate mai întâi la nivel emoțional. Sufletul e posibil să nu se simtă în largul său, nativul ori nu și-a adunat sufletul de pe unde l-a lăsat, ori se gândește obsesiv la ceva ce și-ar fi dorit să se întâmple altfel, ori a rămas blocat într-un eveniment care l-a marcat. Vindecarea relației cu părinții și a relațiilor de familie, în general, respectarea locului față de fiecare om din viața sa reprezintă direcții majore de îmbunătățire a stării generale de sănătate. Nativul suferă dacă nu-și găsește locul, dacă nu se simte bine în propria casă, dacă nu se simte protejat, dacă nu are parte de stabilitate, siguranță și confort. Schimbările și lipsa de rutină îl destabilizează. De asemenea, nativul ar trebui să-și exploreze tendința de a se implica excesiv în viața membrilor familei sau în cea a colegilor/clienților și de a-i sufoca prin dăruire sau printr-o grijă deplasată. Conștientizarea atașamentelor față de părinți, copii, casă, obiecte, tabieturi sunt remedii principale. Nativul trebuie să înțeleagă că viața părinților, a soțului sau a copiilor nu e viața sa și că el are propria viață, în loc să o trăiască pe a lor.
Stăpânul hărții în casa a 5-a
Problemele de sănătate pot apărea ca urmare a fricilor de expunere socială, mai ales a fricii de judecată. Nativul este posibil să somatizeze o critică excesivă și să traverseze o perioadă în care simte că nu se poate exprima din cauză că cineva îl face mai mic decât este. Ori de câte ori valoarea personală este pusă la îndoială, iar nativul acceptă compromsuri sau se complace în poziții de inferioritate, corpul îl atenționează. A trăi pentru alții, a renunța la sine pentru persoana iubită sau pentru copii, a renunța la plăceri sau la hobbyuri înseamnă a aduce boala în corp. Nativul nu are voie să stea prea mult în poziția a 2-a în viața altuia, cu atât mai puțin în propria viață. Timpul liber, hobbyurile, ieșrea la rampă, scena, talentele, compania doar a oamenilor care îl apeciază și îi văd valoarea, locul întâi în propria viață aduc reechilbrarea pe toate planurile, inclusiv fizic.
Stăpânul hărții în casa a 6-a
Convingerile și rigiditatea mentală sunt principalii factori care-l țin prizonier pe acest nativ. În primul rând, el poate greși dându-și valoare numai în funcție de contribuția la viața altora. Poate exista orgoliul de indispensabil, nativul adoptând un comportament prin care îi face pe ceilalți dependenți de el, fără el fiindu-le greu să se descurce singuri sau să le fie la fel de bine. Remediul este să-i învețe pe ceilalți să pescuiască, nu să prindă peștele în locul lor, să le facă mâncarea și să le și mestece. Această tentație apare dintr-o stimă de sine scăzută, ceea ce-l face pe nativ să facă lucrurile în locul altora în loc să le dea încredere că pot și singuri. Autocritica, autoînvinovățiea, sentimentul că nu e destul, că ar fi putut întotdeauna mai mult, că nu merită tot ce e mai bun sau că nu merită să fie iubit apar ca semne în corp. Remediile sunt: ieșirea din rolul de servitor, vindecarea orgoliului de indispensabil, creșterea stimei de sine, renuțarea la a demonstra că e puternic, că duce oricât și că poate mult mai mult decât alții (ceea ce îl poate ține și în orgoliul omului bolnav: atrage și menține în corp boli grele, ca să-și confirme programul că el e în stare).
Stăpânul hărții în casa a 7-a
Primele aspecte de cercetat sunt agresivitatea și luptele personale. Poate nativul depune foarte mult efort într-o acțiune, mergând de fapt împotriva curentului sau bătând la uși închise. De asemenea, tulburări fizice apar când există lipsă de cooperare sau dificultăți relaționale, fie cu partenerul de viață, fie cu un asociat sau cu un client. Rana de nedreptate poate conduce la afecțiuni severe, lecția aferentă fiind cea a iertării și a aceptării unei pierderi. Frica de a nu fi respins se somatizează aproape fără excepții. De asemenea, nativul e posibil să aibă de suferit ori de câte ori ia totul asupra sa, nu se consultă, îi pune pe alții în fața faptului împlinit. Remediile sunt: acceptarea principiului ușurinței, renunțarea la luptă acolo unde este evident că lucrurile nu vin ușor și nu sunt pentru el, starea de armonie, colaborarea, medierea conflictelor, implicarea altora în decizii și acțiuni, nevoia de a se baza pe alții, renunțarea la rolul de justițiar și de avocat al poporului, la nevoia de a avea dreptate și de a le spune celorlalți cum să-și trăiască viața, de a-i ajuta fără să i se ceară.
Stăpânul hărții în casa a 8-a
Controlul și folosirea abuzivă a puterii personale reprezintă factori cheie în declanșarea unor afecțiuni medicale. Dacă nu mai există un echilibru, e posibil ca nativul să-și fi folosit în exces puterea financiară, sexualitatea ori funcția/statutul pentru a dobândi avantaje în dauna cuiva și în favoarea sa. De asemenea, acțiunile motivate strict de intersul personal pot transmite în corp semnalul că e ceva în neregulă. Refuzul transformării personale, firca de a pierde și cea de a renunța induc blocaje inclusiv în corpul fizic. Lăcomia este un indice de slăbiciune, întrucât se manifestă ori de câte ori nativul dorește să acumuleze fără să renunțe la ceva din ce are. Adeseori nativul încearcă să țină în viață situații care sunt de mult încheiate, prelungind legăturile cu îmbrățișând frica de schimbare. În plus, nevoia de a se implica în viața altora, de a-i drecționa, de a căuta vinovați, de a culege informații este un orgoliu al puterii, întrucât sentimentul de a ști și de a ști dinainte devine un ascendent asupra celuilalt. Cunoașterea slăbiciunilor celorlalți ca scop în sine îl face pe nativ să rezoneze cu ele și să atragă problemele din viața celor pe care se concentrează. Remedii: renunțarea la orgoliul de atotștiutor, la folosirea puterii, la controlul prin implicarea în viața altora ca strategie de a dobândi avantaj competitiv (ca să-i aibă la mână), acțiunile dezinteresate, acceptarea încheierii etapelor de viață, detașarea de suferința altora. Nativul poate suferi, de asemenea, foarte mult din cauza dorințelor neîmplinite, ceea ce ar trebui să-l facă să conștientizeze că nu dorințele sunt instrumentul de creare a realității.
Stăpânul hărții în casa a 9-a
Tulburările resimțite în corp apar, în primul rând, din lipsa simțului măsurii. Nativul este predispus la exagerări, la autodepășire, la excese de orice fel (de la excese culinare la exces de muncă), probleme apărând ori de câte ori nu-și recunoaște propriile limite. Și, într-adevăr, încalcă limitele și întrece măsura până când clachează, pentru că, pur și simplu, rămâne fără combustibil. Suprasolicitarea este cauză de bază a dezechilibrelor pentru acest nativ. La ea se adaugă orgoliul atotștiutorului, al celui care știe mai bine decât alții, nu ascultă și are mereu dreptate. În plus, starea precară se sănătate apare atunci când nativul este în curs de vindecare a unor convingeri, mai ales în acele etape când viața îl aduce în situația de a face lucruri pe care jurase înainte că nu le-ar face niciodată. Mai repede și mai mult decât orice alt nativ, cel cu stăpânul hărții în casa a 9-a pierde rapid energie și se îmbolnăvește atunci când judecă și dorește să-i schimbe pe alții cu forța! Ca să-și învețe această lecție, nativul este și expus la situații de viață în care lucrează cu străinii, cu limile străine, în medii diferite de ceea ce cunoaște, între oameni din alte categorii față de cele în care se încadrează. Remediile: adaptarea continuă a convingerilor și principiilor la noile realități ale vieții, respectarea limitelor, non-judecata, renunțarea la a-i schimba pe ceilalți, acceptarea fiecărui om așa cum este, cu diferențele de rigoare (de mediu de origine, de valori, de credință, de vârstă, de naționalitate).
Stăpânul hărții în casa a 10-a
Problemele ce se răsfrâng asupra corpului apar aici din cauza neasumării de responsabilități. La fel de dăunător este orgoliul de atotputernic, al celui ce face totul în locul altora în loc să-i încurajeze și să-i lase să facă ce ține de ei, fără să le ia puterea. Dacă nativul refuză implicarea în anumite sarcini dificile, lăsând pe altul în locul lui, sau dacă refuză construirea unor relații sau proiecte din cauza gradului ridicat de dificultate, are numai de pierdut, inclusiv în planul sănătății. Ca remedii pentru sănătate, locul acestui nativ este în față, cu expunere publică, cu responsabilități grele, în situații în care alții nu fac față, asumându-și rolul de lider și devenind o sursă de inspirație pentru alții, prin puterea exemplului, având vocația de model. Dacă el nu poate, atunci chiar nu se poate deloc. Numai că, atunci când se aruncă în focul luptei și își asumă greul, nativul uită uneori că nu toată lumea ține pasul cu el. De aceea, probleme fizice apar și din cauza proastei gestionări a timpului, atunci când nativul ori vrea să grăbească lucrurile, ori nu încheie la timp socotelile, amânând deznodământul și plafonându-se. La fel de sensibil este nativul dacă există un conflict cu autoritatea (părinți, șefi, instituții), ca și atunci când refuză să-și asume autoritatea și evoluția personală.
Stăpânul hărții în casa a 11-a
Problemele celorlalți devin problemele acestui nativ, care în cele din urmă ajung să-l copleșească inclusiv fizic. Somatizările apar ca urmare a incapacității sale de a spune nu, ajungând să se învârtă în jurul vieții altora, pierzându-și centrul de greutate. Renunțarea la sine vine din nevoia de a dărui în exces, pentru a compensa probabil o lipsă ori un gol pe care nu și le-a vindecat. O nevoie de a primi confirmări poate sta la cauza dezechilibrelor în sănătate, asociată orgoliului de a fi important. În plus, nativul are tendința de a acumula, de a face depozite, de a strânge (inclusiv kilograme) dintr-o frică irațională de viitor. De asemenea, starea de sănătate îi este afectată ori de câte ori se simte îngrădit, limitat, constrâns. Dacă nevoile sale de libertate și de independență nu-i sunt asigurate, dezvoltă sentimentul de prizonier în propriul corp, ajungînd să se saboteze. Remedii: implicarea activă socială fără a uita de prioritățile personale, spațiul personal, cultivarea libertății și a independenței, capacitatea de a spune ‘nu’, încrederea în viitor, așezarea credinței la temelia planurilor.
Stăpânul hărții în casa a 12-a
Traseul spre dezechilibrul fizic al acestui nativ poate trece fie prin sacrificiu, fie prin victimizare. În orice caz, la mijloc se află un abandon de sine în favoarea altcuiva. Nativul se identifică fie cu unul dintre părinți, fie cu partenerul, fie cu copilul, până în punctul în care ajunge să ia forma altuia și să-i trăiască viața. De asemenea, la fel de problematică este neacceptarea și neiertarea. În fața momentelor în care viața schimbă macazul, dacă se agață de trecut dezvoltând obsesii și nu reușește să se întoarcă cu fața spre viitor, ajunge din ce în ce mai slăbit. Dacă se luptă cu situațiile în care nu are nicio șansă și se adâncește în lupte și neiertare, starea generală i se deteriorează vizibil. Nativul se îmbolnăvește din lipsă de credință, precum și din sentimente de vinovăție sau din vina aruncată asupra altora (ajungând din nou la neiertarea de sine sau la neiertarea altora). Remedii: acceptarea voinței divine, acceptarea faptului să Dumnezeu are un plan și că totul se întâmplă spre binele suprem, încheierea definitivă a socotelilor cu trecutul fără a mai trimite energie acolo unde s-au închis ușile, privirea spre noi orizonturi, crearea unei identități proprii, iertarea.
Sursa foto: https://leaderonomics.com/business/company-losing-its-soul
Share! :)
RăspundețiȘtergereMultumim mult Valeriu.
RăspundețiȘtergere