Trăim noi ce trăim și iarăși ajungem la vorba lui Marin Preda. Timpul din nou și-a pierdut răbdarea. Când am analizat la sfârșitul anului 2017 tranzitul lui Saturn prin semnul Capricornului, anticipam mai bine de 5 ani stăpâniți de planeta considerată în astrologie Lord al Karmei. Capricornul și Vărsătorul sunt zodiile în care Domnia Sa se află în domiciliu, acolo unde își exprimă cel mai bine natura: evaluează, triază, sancționează, limitează, reconfigurează. În Vărsător, Saturn parcurge două etape: 22 martie – 1 iulie 2020 și 17 decembrie 2020 – 7 martie 2023.
Saturn în Capricorn a evaluat obiceiurile noastre sociale, tendințele de consum, orgoliul, abuzurile de putere, organizarea socială, structurile și instituțiile care ne conduc, competența oamenilor care dețin poziții importante și care iau decizii pentru alții. Pe Saturn în Capricorn scrie falimentul unor sisteme sociale și al unei orânduiri umane. În 1989-1991, ultima dată când Saturn a vizitat Capricornul, se prăbușeau țările comuniste europene, obligând la reorganizarea tuturor structurilor publice nu doar în statele respective.
Saturn în Vărsător intermediază un transfer de putere, la început timid, dar sigur, de la sisteme către indivizi. Vărsătorul încurajează inițiativele personale, reinventarea și reorganizarea pe cont propriu, luarea în stăpânire a propriei direcții de viață. Acolo unde sistemul, instituțiile, organizațiile prevăzute să apere și să protejeze cetățenii s-au îndepărtat de la scopul pentru care au fost create, ajungând să deservească interese personale și financiare, totul se clatină. Statul și ramificațiile sale fac implozie, ineficiența, incompetența și inutilitatea devenind sinucigașe.
Saturn în Capricorn a dus prăpastia dintre individ și sistem la cote atomice. Nu întâmplător HBO a creat și difuzat sub acest context astrologic mult premiata serie „Cernobîl”. Cel puțin în România, Saturn în Capricorn, Cernobîlul instituțiilor, a văzut medici și asistenți medicali competenți și devotați rugându-se să nu ajungă vreodată pe mâna colegilor din spital. Cum să fii cadru medical eminent și să te închini să nu ajungi la spital? Cam la fel cum e să fii membru de barou sau să fii în magistratură și să te rogi să nu ai vreodată vreun proces. Sau să fii polițist și să speri să nu te calce vreodată un hoț ca să nu faci cumva uz de forță, faptă pentru care ai putea fi anchetat de proprii colegi în baza unor legi care favorizează infractorii și răstigesc victimele.